Αλήθεια, εσύ γνωρίζεις πού κρύβεται η γλουτένη;

Αλήθεια, εσύ γνωρίζεις πού κρύβεται η γλουτένη;

Αν ετοιμάζεσαι να κάνεις τα πρώτα βήματα προς τη Gluten Free Life ή θέλεις να ενημερωθείς καλύτερα για τα οφέλη της διατροφής χωρίς γλουτένη, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσένα.

Η διατροφή χωρίς γλουτένη αποτελεί μία από τις πλέον δημοφιλείς διατροφικές τάσεις των τελευταίων ετών και είτε πάσχεις από κοιλιοκάκη, είτε θέλεις απλώς να υιοθετήσεις μία gluten free καθημερινότητα και να δοκιμάσεις αυτό το νέο διατροφικό trend, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πού βρίσκεται το συγκεκριμένο συστατικό, ούτως ώστε να μπορείς να το αποφεύγεις!

Ειδικότερα στην περίπτωση που πάσχεις από κοιλιοκάκη, έχεις δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη, το να αποκτήσεις μία gluten free καθημερινότητα, θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα την υγεία σου. Με τόσες τροφές, σνακ και προϊόντα γύρω σου όμως, πώς μπορείς να είσαι απολύτως σίγουρη ότι δεν θα συνεχίζεις να καταναλώνεις -ακόμη και εν αγνοία σου- γλουτένη;

Βλέπεις, είναι πολύ σημαντικό για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, να γνωρίζουν ποιες τροφές περιέχουν εκ φύσεως γλουτένη και να εκπαιδευτούν ώστε να διαβάζουν σωστά τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων. Και αυτό διότι στα άτομα αυτά, εκτός από καθημερινές ενοχλήσεις, η γλουτένη προκαλεί αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, οι οποίες δυσκολεύουν την απορρόφηση των τροφών γενικότερα.

Ιδού τι να αποφεύγεις για να μένεις μακριά από τη γλουτένη

Για να μπορέσεις να μείνεις μακριά από τη γλουτένη, το πρώτο βήμα είναι να ενημερωθείς καλύτερα για το συγκεκριμένο συστατικό. Τι ακριβώς είναι, λοιπόν η γλουτένη; Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, ενώ υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι αναφέρουν δυσανεξία και στη βρώμη.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι το ψωμί, τα αλμυρά και γλυκά προϊόντα που υπάρχουν στον φούρνο της γειτονιάς σου και τα ζυμαρικά που καταναλώνεις, περιέχουν γλουτένη. Μπορεί να μην το γνώριζες μάλιστα όμως, γλουτένη περιέχουν και κάποια ποτά, όπως η μπύρα, αλλά και επεξεργασμένα αλλαντικά. Όπως μπορείς να διαπιστώσεις, στο εξής καλείσαι να είσαι πιο προσεκτική κάθε φορά που αγοράζεις επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα και κυρίως, να διαβάζεις πάντα καλά τις ετικέτες των προϊόντων.

glouteni trofes 2

Ώρα να αρχίσεις να φτιάχνεις τα δικά σου προϊόντα χωρίς γλουτένη

Επειδή, λοιπόν, το να μείνεις μακριά από τη γλουτένη στην περίπτωση που αγοράζεις συχνά επεξεργασμένα τρόφιμα απ’ έξω, δεν είναι εύκολη υπόθεση, ήρθε η ώρα να αρχίσεις να ετοιμάζεις τα δικά σου gluten free προϊόντα.

Τα καλά νέα είναι πως σήμερα, έχεις στη διάθεσή σου ό,τι θέλεις και χρειάζεσαι για να τα καταφέρεις. Διότι οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου, ως ειδικοί στο αλεύρι, δεν θα μπορούσαν να μην συμπεριλάβουν στα προϊόντα τους επιλογές για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη. Έτσι, σε μία εξόρμηση στο σούπερ μάρκετ της περιοχής σου, μπορείς να βρεις σήμερα Αλεύρι Για Όλες Τις Χρήσεις Χωρίς Γλουτένη, Φαρίνα Χωρίς Γλουτένη, Μείγμα Ζαχαροπλαστικής Χωρίς Γλουτένη και Μείγμα Αρτοποιίας Χωρίς Γλουτένη.

Το τι θα φτιάξεις εξαρτάται από τα γαστρονομικά σου γούστα και τις διατροφικές σου ανάγκες. Το σίγουρο είναι όμως πως οι gluten free συνταγές για αλμυρά σνακ, ψωμί και γλυκά, είναι πολλές. Προμηθεύσου με τα απαραίτητα Άλευρα Χωρίς Γλουτένη και ετοίμασε εύκολα κουλούρι Θεσσαλονίκης χωρίς γλουτένη χρησιμοποιώντας το μείγμα αρτοποιίας, πανεύκολα chocolate muffins χωρίς γλουτένη με το αντίστοιχο μείγμα ζαχαροπλαστικής, το δικό σου σπιτικό ψωμί χωρίς γλουτένη ή ακόμη και ένα θρεπτικό gluten free banana bread.

glouteni trofes 3

Βρες τις συνταγές χωρίς γλουτένη που θέλεις να εντάξεις στο εβδομαδιαίο σου μενού, βάλε στα ντουλάπια τις κουζίνας σου τα gluten free προϊόντα που σου φέρνουν τώρα οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου και κάνε τα πρώτα βήματα προς μία #GlutenFreeLife!