Τα ποτά και τα ξενύχτια της καλοκαιρινής δίαιτας

Τα ποτά και τα ξενύχτια της καλοκαιρινής δίαιτας

Κατά πόσο το αλκοόλ επηρεάζει τη δίαιτα και πόσο επιτρέπεται να πίνουμε όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος;

Ένα από τα πρώτα πράγματα που λένε οι διαιτολόγοι όταν κάποιος μπαίνει στη διαδικασία της δίαιτας, είναι πως πρέπει να κόψει μαχαίρι το αλκοόλ αν θέλει να αδυνατίσει. Το ότι το αλκοόλ παχαίνει δεν είναι ψέμα, υπάρχουν όμως αρκετές εναλλακτικές ώστε να μπορείτε να «το τσούζετε» που και που, χωρίς να επηρεάζεται η δίαιτά σας.

Για να ξεκαθαρίσουμε τον «μύθο», το αλκοόλ προσφέρει στο σώμα περίπου 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Έτσι, κατά τη διάρκεια της δίαιτας, είναι καλό να μην υπερβαίνεται τα δύο ποτά την εβδομάδα. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα ποτήρι κρασί, ενώ καλύτερα να αποφεύγετε τη μπύρα μιας και την καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, άρα λαμβάνουμε και περισσότερες θερμίδες.

Ένα αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο που πρέπει να γνωρίζετε, είναι πως στη χώρα μας η μεζούρα των δυνατών ποτών είναι διπλάσια απ' ότι στις άλλες χώρες (80ml έναντι της συνιστώμενης μερίδας των 40ml), δηλαδή ένα σκέτο ουίσκι με πάγο μπορεί να σας δώσει περίπου 220 θερμίδες.

Προτιμήστε να σερβίρεστε με μικρότερη ποσότητα αλκοόλ και να συμπληρώνετε το υπόλοιπο με light αναψυκτικό, γλιτώνοντας έτσι όχι μόνο τις περιττές θερμίδες αλλά και τον κίνδυνο να πιαστείτε σε κάποιο αλκοτέστ.

Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε τα κοκτέιλ, ή έστω να τα καταναλώνετε αραιά και που, μιας και αποτελούν θερμιδικές παγίδες αφού περιέχουν περισσότερο αλκοόλ μαζί με επιπλέον συστατικά που ενισχύουν τις θερμίδες του ποτού. Η παγίδα τους είναι πως η δροσιά που μας προσφέρουν σε συνδυασμό με τη γλυκιά τους γεύση που δεν μας «χτυπά» με τη μία, όπως για παράδειγμα μια σκέτη βότκα, μας προτρέπουν να τα καταναλώνουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες, λαμβάνοντας έτσι και περισσότερες θερμίδες.