Τα "What i eat in a day" videos στο ΤikTok αποτελούν απειλή για την υγεία

Τσακιρίδου Χριστίνα
Τα "What i eat in a day" videos στο ΤikTok αποτελούν απειλή για την υγεία

Το trend που εγκυμονεί κινδύνους για εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και ασκούν μεγάλη επιρροή σε θέματα μόδας, ομορφιάς, διατροφής κ.ά. Αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τους ανθρώπους ώστε να βρουν οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζονται. Επιπλέον μας δίνουν την ευκαιρία να συνδεθούμε με άλλα άτομα μιας κοινότητας με τους οποίους έχουμε κοινά ενδιαφέροντα.

Τι να φας στις διακοπές χωρίς τύψεις! 8 λαχταριστές προτάσεις

Την ώρα που μας βοηθούν να κρατάμε επαφή με εκείνους που δεν βλέπουμε συχνά λόγω απόστασης, κρύβουν συχνά πολλούς κινδύνους. Είναι γνωστό άλλωστε πως όλα στη ζωή έχουν και την αρνητική τους πλευρά. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ολοένα και περισσότερες παγίδες στις εφαρμoγές που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση.



Αποτελούν πηγή ατελείωτων μη επαληθευμένων (και συχνά ψευδών) πληροφοριών και συχνά προτρέπουν τους ανθρώπους να μεταδίδουν μηνύματα που μπορεί να είναι επιβλαβή για τους άλλους. Εδώ και λίγο καιρό, χιλιάδες "What i eat in a day" βίντεο έχουν κατακλύσει το TikTok και το Instagram. Εκεί οι χρήστες δείχνουν τι φαγητά και ροφήματα καταναλώνουν κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας. Οι influencers που δημοσιεύουν αυτά τα βίντεο μπορεί να πιστεύουν ότι δίνουν το καλό παράδειγμα στους άλλους όμως κάτι τέτοιο σίγουρα δεν ισχύει.

Cheat Meal: Ο τρόπος για να μπορείς να έχεις ελεύθερο γεύμα και να χάνεις βάρος

Οι ειδικοί καταδικάζουν αυτό το trend ως προώθηση των διατροφικών διαταραχών, της διαταραγμένης κατανάλωσης και της σύγκρισης. Αρκετά άτομα παρουσιάζουν στα βίντεό τους διατροφολόγια υπερβολικά χαμηλών θερμίδων που δεν επαρκούν για τους περισσότερους ανθρώπους και αποτελούν κακό μέτρο σύγκρισης κυρίως για τη νεολαία. Αυτά τα βίντεο καταλήγουν στη συνέχεια να προωθούν ένα συγκεκριμένο τύπο σώματος που είναι ανέφικτο να αποκτηθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων.

Το βάρος και το σχήμα του σώματος καθορίζονται κατά 95% από τη γενετική, όχι από τα τρόφιμα ή την άσκηση, σύμφωνα με τους ειδικούς. Είναι επίσης πολύ πιθανό όσοι δημοσιεύουν αυτά τα βίντεο να πάσχουν από διατροφικές διαταραχές.

Αρκετά άτομα δείχνουν να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ανθυγιεινών τροφίμων (ή και το αντίθετο) στη κάμερα όμως εν συνεχεία δεν καταναλώνουν κάτι άλλο για να συντηρούν το βάρος τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα social media δεν δείχνουν ποτέ όλη την αλήθεια. Αυτό που εσύ οφείλεις να κάνεις είναι να κλείσεις τα μάτια σου σε περιεχόμενο όπως τα "What i eat in a day" βίντεο.

Πηγή φωτογραφιών: unsplash.com