Πώς θα μετατρέψουμε ένα καθημερινό γεύμα σε ένα χορταστικό masterpiece

Πώς θα μετατρέψουμε ένα καθημερινό γεύμα σε ένα χορταστικό masterpiece

Είμαι σίγουρη πως στο ερώτημα «ποιες είναι οι τρεις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής», πολλές από εμάς θα βάζαμε το φαγητό στην πρώτη θέση.

Διότι η καθημερινή «ιεροτελεστία» ενός χορταστικού και απολαυστικού γεύματος, δεν είναι μόνο μια απαραίτητη προϋπόθεση για έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, αλλά μια μοναδική εμπειρία, ένα «ταξίδι» που μας παρασύρει και «παίζει» με τις αισθήσεις μας.

Ακριβώς για αυτό και ανεξάρτητα από τις μαγειρικές μας ικανότητες, έχει σημασία να αφιερώνουμε την προσοχή και την αγάπη που απαιτούνται στην προετοιμασία των γευμάτων μας, ώστε να δημιουργούμε κάτι παραπάνω από απλά πιάτα που ανακουφίζουν προσωρινά την πείνα μας, δηλαδή να ετοιμάζουμε μικρά, γαστρονομικά αριστουργήματα, τα οποία θα θέλουμε να μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Ας φανταστούμε το πιάτο μας, λοιπόν, ως έναν άδειο καμβά, μέσα στον οποίο θα διοχετεύσουμε τη δημιουργικότητά μας. Έπειτα, θα μας λείπουν μόνο τα εργαλεία για να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, δηλαδή οι πρώτες ύλες, τα καρυκεύματα και φυσικά, οι διαχρονικές λαχταριστές σάλτσες που με τη γεμάτη υφή και την ανεπανάληπτη γεύση τους, μπορούν να «απογειώσουν» ακόμη και το πιο βαρετό γεύμα. Αυτές είναι οι «πινελιές» που θα μας βοηθήσουν να συνθέσουμε ένα γαστρονομικό… έπος, ένα γεύμα που θα κάνει ακόμη πιο νόστιμη την καθημερινότητά μας.

Πώς θα καταφέρουμε κάτι τέτοιο όμως, εμείς που δεν «το έχουμε» πολύ με τη μαγειρική; Ακολουθώντας τις έμπειρες συμβουλές που έχουμε συγκεντρώσει στη λίστα που ακολουθεί!

#1 Βρίσκοντας κίνητρα που μας εμπνέουν να δημιουργούμε πρωτότυπα γεύματα

Αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε τα γεύματά μας, έχει σημασία να βρούμε τα κίνητρα που θα μας βάλουν στη διαδικασία να πειραματιστούμε περισσότερο. Και ένα από αυτά τα κίνητρα είναι οι δικοί μας άνθρωποι, εκείνοι με τους οποίους μοιραζόμαστε γεύματα που μελλοντικά θα μετατραπούν στις πιο όμορφες αναμνήσεις μας. Για αυτό αξίζει να απολαμβάνουμε μαζί τους foodie εμπειρίες, πιάτα που διευρύνουν τους γαστρονομικούς μας ορίζοντες και μας οδηγούν σε αχαρτογράφητα γευστικά «μονοπάτια».

Για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο όμως, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε υλικά που όλοι μπορούμε να καταναλώνουμε και μας φέρνουν κοντά, ανεξάρτητα από τη διατροφή που ακολουθούμε. Με λίγα λόγια, να συνθέτουμε πιάτα που μπορούμε να απολαμβάνουμε όλοι εξίσου, είτε προτιμούμε μια χορτοφαγική, είτε μια flexitarian ή gluten-free διατροφή. Για να συμβεί αυτό, λοιπόν, καλό είναι να προσθέσουμε στα ράφια του ψυγείου και τα ντουλάπια μας προϊόντα που δεν αποκλείουν κανέναν από το τραπέζι μας, τα οποία είναι κατάλληλα για χορτοφάγους και δεν περιέχουν γλουτένη, όπως η ακαταμάχητη Heinz Tomato Ketchup από γλυκές, ζουμερές, κόκκινες ντομάτες και η λαχταριστή και κρεμώδης Heinz [Seriously] Good Mayonnaise.

heinz

#2 Βελτιώνοντας την ποιότητα των πρώτων υλών και «απογειώνοντας» τη γεύση

Εξίσου μεγάλη σημασία με τις συνταγές που θα πραγματοποιήσουμε, έχουν και οι πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσουμε. Επιλέγοντας αξιόπιστα προϊόντα που δεν περιέχουν τεχνητές χρωστικές και αρωματικές ουσίες, συντηρητικά ή πηκτικούς παράγοντες και τα οποία παράγονται αποκλειστικά από αγνά υλικά, θα δημιουργήσουμε γεύματα υψηλής ποιότητας, που είναι «πλούσια» σε γεύση. Διότι βελτιώνοντας την ποιότητα των υλικών που υπάρχουν στα πιάτα μας, όχι μόνο αναβαθμίζουμε το μενού μας, αλλά την ίδια ώρα παρέχουμε στον οργανισμό μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Ευτυχώς, έχουμε στη διάθεσή μας επιλογές, που μας επιτρέπουν να αποφεύγουμε τα συντηρητικά από το μενού μας. Σίγουρα έχει σημασία να γνωρίζουμε πως οι σάλτσες που απολαμβάνουμε, όπως η κέτσαπ και η μαγιονέζα, οι οποίες «απογειώνουν» γευστικά τα αγαπημένα μας πιάτα, δηλαδή τα burgers, τα hot dogs, τις τηγανητές πατάτες και το κοτόπουλο, δεν έχουν συντηρητικά και μεταξύ άλλων, παράγονται από γλυκές, ζουμερές, κόκκινες ντομάτες και αβγά ελευθέρας βοσκής αντίστοιχα. Αρκεί να είναι, βέβαια, Heinz και να ακολουθούν τη φιλοσοφία του H.J. HEINZ, του ανθρώπου που το 1869 αποφάσισε να κάνει πιο νόστιμη τη ζωή μας, παράγοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία 150 χρόνια, αγαπήθηκαν από μικρούς και μεγάλους!

heinz2

#3 Αντλώντας έμπνευση και μοναδικές συνταγές από έμπειρους μάγειρες

Ένα ακόμη βήμα για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να εξελιχθούμε από απλές μαγείρισσες σε καλλιτέχνιδες της κουζίνας, είναι να διδαχθούμε από τους καλύτερους. Και ένας από αυτούς είναι αναμφίβολα ο Άκης Πετρετζίκης. Αντλώντας έμπνευση από τις ψαγμένες συνταγές του, παρατηρώντας ποια είναι τα εκλεκτά, αγνά προϊόντα που εμπιστεύεται για τα πιάτα του και εμπλουτίζοντας τη λίστα των υλικών με δικές μας προσθήκες, θα δημιουργήσουμε πρωτότυπα πιάτα, διαφορετικά από ό,τι έχουμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα.

Μάλιστα, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε και μια επίσκεψη στα εστιατόριά του, στα οποία όχι μόνο θα πάρουμε μια γεύση από τις δημιουργίες του, αλλά θα βρούμε και τo συλλεκτικό limited edition Akis Ketchup Bottle (θα το βρεις στο κατάστημα Kitchen Lab που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ρόμβης 9), το οποίο «σφραγίζει» με τον πιο γευστικό τρόπο την αδυναμία του καταξιωμένου σεφ και νέου brand ambassador της Heinz από τον φετινό Σεπτέμβριο, στην κλασική Heinz Tomato Ketchup και τη Heinz [Seriously] Good Mayonnaise. Βλέπεις, ο ίδιος χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια τα προϊόντα Heinz στα πιάτα που σερβίρει στα εστιατόριά του και πλέον και στις συνταγές που παρουσιάζει στην εκπομπή Kitchen LAB!

heinz3

Τέλος, ακόμη και τις ημέρες που η διάθεσή μας δεν μας εμπνέει να περάσουμε δημιουργικό χρόνο στην κουζίνα, δεν χρειάζεται να ζοριστούμε. Μπορούμε να αναζητήσουμε τους foodie προορισμούς της πόλης, οι οποίοι σερβίρουν εκλεκτά πιάτα που προκαλούν αναπάντεχες «εκρήξεις» απόλαυσης στους ουρανίσκους μας. Ένας από αυτούς τους προορισμούς είναι και το κατάστημα Burger AP, το οποίο μέσα στο επόμενο διάστημα θα φιλοξενήσει και το Heinz Burger Month, δηλαδή την απόλυτη συνάντηση για κάθε γνήσιο foodie. Τι καλύτερο, λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε από το να δώσουμε το «παρών» και να αντλήσουμε ιδέες για τα δικά μας σπιτικά πιάτα, δοκιμάζοντας μερικά από τα πιο ζουμερά και νόστιμα burgers, τα οποία συνοδεύονται από την «πλούσια» γεύση και υφή, που χαρακτηρίζει εδώ και 150 χρόνια τις αγαπημένες μας σάλτσες Heinz;