Λευκή σοκολάτα: Είναι τελικά… σοκολάτα; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Παυλίνα Μητροφάνη
Λευκή σοκολάτα: Είναι τελικά… σοκολάτα; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την αγαπημένη σου λιχουδιά!

Είτε σου αρέσει η σοκολάτα γάλακτος, η μαύρη σοκολάτα, η λευκή σοκολάτα ή και τα τρία είδη, κάθε ένα από αυτά τα γλυκά, μπορείς να τα απολαύσεις σκέτα ή να τα εντάξεις στην παρασκευή γλυκών.

Πιθανότατα έχεις ήδη άπειρες συνταγές με επίκεντρο τη μαύρη σοκολάτα, όμως πολλές φορές στο ψήσιμο αλλά και στο γαρνίρισμα προτιμάς να χρησιμοποιείς τακτικά την λευκή.

Η λευκή σοκολάτα, έχει γλυκιά γεύση και κρεμώδη υφή, αλλά διαφέρει από τις πλούσιες, ξεχωριστές γεύσεις των πιο σκούρων «συγγενών του». Αυτό προκαλεί το ερώτημα: Μπορεί να θεωρηθεί η λευκή σοκολάτα στ’ αλήθεια σοκολάτα; Η Μέγκαν Γκίλερ, συγγραφέας και ιδρυτής του Chocolate Noise, δίνει την απάντηση.

6 φθινοπωρινές τροφές που θα απογειώσουν τα επίπεδα ενέργειάς σου

https://www.instagram.com/p/CU0Uf03AIwj

Συστατικά λευκής σοκολάτας

Εν ολίγοις, ναι, η λευκή σοκολάτα είναι στην πραγματικότητα σοκολάτα. Ωστόσο, έχει ένα διαφορετικό κύριο συστατικό από την κλασική σοκολάτα: το βούτυρο κακάο, το φυσικό λίπος που αποτελεί το κακάο. Άλλα συστατικά που περιλαμβάνουν είναι η ζάχαρη, η σκόνη γάλακτος ή κρέμα σε σκόνη και βανίλια.

Για να θεωρηθεί λευκή μια σοκολάτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 20% βούτυρο κακάο και κανένα άλλο φυτικό λίπος, τουλάχιστον 14% συνολικά στερεά γάλακτος και 3,5% λίπος γάλακτος και το πολύ 55% ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά », λέει η Giller.

Συνεχίζει, εξηγώντας ότι η λευκή σοκολάτα διαφέρει στην γεύση με την κανονική. Ο ισχυρισμός της φήμης της λευκής σοκολάτας είναι η κρεμώδες υφή, αφού το βούτυρο κακάο λιώνει στους 36 βαθμούς.

emped one

Με τη σειρά του, «είναι ο τέλειος καμβάς για την προβολή άλλων γεύσεων, όπως σμέουρα, λεμόνι ή ακόμα και ελιές». Όσον αφορά την υγεία, η λευκή σοκολάτα δεν έχει τόσο θρεπτική αξία όπως η μαύρη ή το κακάο.

Πώς διαφέρει από την άλλη σοκολάτα

Η Giller υποστηρίζει ότι όλα καταλήγουν στο ότι το βούτυρο κακάο είναι το βασικό συστατικό. «Η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος περιέχουν και λίγο βούτυρο κακάο, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, το λίπος δεν αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της μπάρας», εξηγεί.

Επιπλέον, η λευκή σοκολάτα διαφέρει από αυτούς τους τύπους σοκολάτας, καθώς δεν περιέχει στερεό κακάο. «Κάποιος με ρώτησε αν ορισμένοι τύποι κόκκων κακάο παράγουν μαύρη σοκολάτα έναντι γάλακτος και λευκού», προσθέτει. «Η απάντηση είναι ότι κάθε κόκκος μπορεί να μετατραπεί σε οποιοδήποτε από αυτά τα τρία είδη σοκολάτας».

Χρησιμοποιώντας τη λευκή σοκολάτα

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λευκή σοκολάτα σε διάφορα επιδόρπια και αρτοσκευάσματα, όπως μπισκότα σοκολάτας ή ακόμα και κέικ. Η Giller επισημαίνει «Όταν φτιάχνετε σοκολατένια ζαχαρωτά και γλυκά, πρέπει να μετριαστεί η σοκολάτα - ουσιαστικά είναι μια διαδικασία θέρμανσης και ψύξης με τρόπο που την κάνει να γυαλίζει και δημιουργεί ένα σπάσιμο, το οποίο βοηθά στην εύκολη χρήση της», αναφέρει.

via GIPHY

«Υπάρχει ένα διαφορετικό εύρος θερμοκρασίας για να μαλακώσεις τη μαύρη, τη γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα, και αυτό πρέπει να ακολουθείς με απόλυτη προσοχή για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα».



Δεδομένου ότι η Giller εξηγεί ότι η λευκή σοκολάτα είναι εξαιρετική για την ανάδειξη άλλων γεύσεων, συνιστά ιδανικά να τη χρησιμοποιείς όταν θέλεις να εστιάσεις μια λιχουδιά σε φρέσκα φρούτα ή μείγμα μπαχαρικών.