Αλήθειες και παρεξηγήσεις για το ψωμί και τις θερμίδες του

Αλήθειες και παρεξηγήσεις για το ψωμί και τις θερμίδες του

Μία από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις που συμβαίνουν ακόμα και σήμερα στο χώρο της διατροφής, αφορά τη συσχέτιση του ψωμιού με την αύξηση βάρους. Από τη δεκαετία του '70 όπου και οι υδατάνθρακες «ποινηκοποιήθηκαν», το ψωμί έχει μέχρι και σήμερα τη φήμη του παχυντικού τροφίμου.
Η αλήθεια όμως είναι πως μία φέτα ψωμί αποδίδει περίπου 80 θερμίδες μόνο, με μικρές παραλλαγές αν πρόκειται για ολικής άλεσης, σικάλεως ή καλαμποκιού ή ακόμα και πολύσπορο. Παράλληλα, το ψωμί μας δίνει διαιτητικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ πολλές μελέτες τις έχουν συσχετίσει με αυξημένο αίσθημα κορεσμού και, συνεπώς, μειωμένη κατανάλωση θερμίδων.
Όσον αφορά το ποιο τύπο ψωμιού να προτιμούμε ο κανόνας είναι: ο λιγότερο επεξεργάσιμος, ο καλύτερος. Προτιμήστε λοιπόν το ψωμί ολικής άλεσης από το λευκό, είτε προέρχεται από σιτάρι, είτε από καλαμπόκι είτε από σίκαλη, είτε ακόμα και πολύσπορο.