Πόσο παχυντικός είναι ο καφές;

Πόσο παχυντικός είναι ο καφές;

Η παχυντική φύση του καφέ είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που έχουν κυκλοφορήσει στον τομέα της διατροφής. Στη παρανόηση αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η παρουσία στη χώρα μας ξενόφερτων τύπων καφέ, πλούσιων σε σιρόπι και σαντιγί, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με πιο «παραδοσιακά» είδη καφέ, καθώς η σύσταση τους πλησιάζει εκείνη ενός γλυκίσματος παρά ενός ροφήματος. Κοινώς, αντί να πίνουμε καφέ, «πίνουμε» ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο.

Φυσικά, ρόλο στη διόγκωση του μύθου έχει παίξει και το γεγονός ότι πολύς κόσμος προσθέτει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και γάλακτος στον καφέ, αυξάνοντας σημαντικά το θερμιδικό του περιεχόμενο. Στην πραγματικότητα όμως, ο καφές από μόνος του έχει μηδαμινές θερμίδες, γεγονός που σε καμιά περίπτωση δεν συνάδει με το «κακό όνομα» που τον ακολουθεί εδώ και χρόνια.

Για να καταλάβετε, ένα φλιτζάνι σκέτου στιγμιαίου καφέ, περιέχει περίπου 1 θερμίδα. Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση του έχει σχεδόν μηδενική επίδραση στην ημερήσια ενεργειακή μας πρόσληψη. Επιπλέον, επειδή ο καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία εκδηλώνει ήπια διεγερτική δράση στον οργανισμό, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο μέσο ενίσχυσης της ενέργειας και της τόνωσης σε άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους.