6+1 τρόποι για να «ξεφύγετε» από το αλάτι

6+1 τρόποι για να «ξεφύγετε» από το αλάτι

Το γεγονός πως κάνει τα τρόφιμα πιο νόστιμα, δεν σημαίνει πως το αλάτι πρέπει να έχει πρωταρχικό ρόλο στη καθημερινή διατροφή μας –ούτε καν ως κομπάρσος.

Σίγουρα, το αλάτι λατρεύεται από πολύ κόσμο στις μέρες μας, κάτι καθόλου τυχαίο καθώς έχει την ιδιότητα να κάνει όλα τα φαγητά πιο πικάντικα, πιο νόστιμα και σαφώς πιο εθιστικά. Πλέον όμως, όλοι γνωρίζουμε πως το αλάτι είναι ένας σοβαρός εχθρός της υγείας μας και η μεγάλη κατανάλωσή του κρύβει πολλούς κινδύνους για τον οργανισμό μας. Παρακάτω, σας παραθέτουμε μια λίστα με μερικές απλές αλλά σημαντικές συμβουλές, ούτως ώστε να το κόψετε από τη διατροφή σας. Αν όχι εντελώς, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό.

Αυξήστε την πρόσληψη φυσικών τροφίμων με έμφαση σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
Περιορίστε τη χρήση αλατιού κατά το μαγείρεμα και στο τραπέζι.
Περιορίσετε την πρόσληψη συσκευασμένων/επεξεργασμένων τροφίμων. Περίπου το 75% της πρόσληψης νατρίου στη διατροφή μας προέρχεται από αυτά τα τρόφιμα, ενώ μόλις το 25% είναι το μαγειρικό/επιτραπέζιο αλάτι και οι φυσικές πηγές νατρίου (κυρίως κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά). Το νάτριο χρησιμοποιείται στα επεξεργασμένα τρόφιμα είτε ως χλωριούχο νάτριο (επιτραπέζιο αλάτι) είτε σαν άλατα νατρίου, τα οποία δεν είναι πάντα αλμυρά στη γεύση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δημητριακά πρωινού, τα οποία αν και γλυκά στη γεύση περιέχουν αρκετό νάτριο. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η γεύση και παρατείνεται ο χρόνος ζωής τους (συντηρητικό).
Διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων. Προϊόντα με περιεκτικότητα μεγαλύτερη από 1,5 γραμμάρια αλατιού (ή 0,6 γραμμάρια νατρίου) ανά 100 γραμμάρια τροφίμου είναι υψηλά σε νάτριο, ενώ τρόφιμα με περιεκτικότητα χαμηλότερη από 0,3 γραμμάρια αλατιού (ή περίπου 0,1 γραμμάρια νατρίου) ανά 100 γραμμάρια τροφίμου είναι χαμηλά σε νάτριο. Για να μετατρέψετε τα γραμμάρια νατρίου σε αλάτι πολλαπλασιάστε με 2,5, π.χ. ένα τρόφιμο με 0,2 γραμμάρια νατρίου, περιέχει (0,2 x 2,5 =) 0,5 γραμμάρια αλάτι.
Χρησιμοποιείστε καρυκεύματα, αρωματικά φυτά (άνηθο, μαϊντανό, βασιλικό, σέλινο κλπ), χυμό λεμονιού ή ξύδι για να δώσετε γεύση στα φαγητά.
Χρησιμοποιείστε με μέτρο υποκατάστατα αλατιού. Τα υποκατάστατα αλατιού περιέχουν πολύ κάλιο, το οποίο βοηθά στην απέκκριση του νατρίου, όμως θέλουν μέτρο, γιατί έχουν λιγότερο αλμυρή γεύση, οπότε μπορεί να καταλήξετε να χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα. Η υπέρμετρη κατανάλωση καλίου από υποκατάσταση δεν είναι επιθυμητή, ακόμα και για υγιή άτομα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η γεύση του αλμυρού είναι επίκτητη, επομένως μπορείτε να μάθετε να μην σας λείπει. Αν μειώσετε την πρόσληψη νατρίου σταδιακά θα συνηθίσετε και δεν θα σας λείπει. Μάλιστα, με τον τρόπο αυτό τελικά θα αντιλαμβάνεστε καλύτερα τις υπόλοιπες γεύσεις, αφού η γεύση του αλμυρού αποτελεί πολύ έντονο ερέθισμα που συχνά επισκιάζει τις υπόλοιπες.