Μύθοι και αλήθειες για το πράσινο τσάι

Μύθοι και αλήθειες για το πράσινο τσάι

Τι αληθεύει και τι όχι σχετικά με το αγαπημένο πράσινο τσάι.

Το πράσινο και το μαύρο τσάι είναι δύο διαφορετικές ποικιλίες τσαγιού.

Μύθος. Το πράσινο και το μαύρο τσάι προέρχονται ακριβώς από την ίδια ποικιλία τσαγιού. Η διαφορά τους είναι ότι το πράσινο τσάι συλλέγεται νωρίτερα από το μαύρο. Έχουν δηλαδή διαφορετικό βαθμό ωρίμανσης και δέχονται διαφορετική επεξεργασία.

Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη.

Αλήθεια. Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη. Εκτός της καφεΐνης όμως περιέχει και μία άλλη ουσία, τη θειαμίνη. Η θειαμίνη σε συνδυασμό με την επιγαλλοκατεχίνη (ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που περιέχεται στο πράσινο τσάι) εμποδίζουν την εκδήλωση της διεγερτικής δράσης της καφεΐνης.

Αφού το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη, η κατανάλωσή του θα προκαλεί αφυδάτωση.

Μύθος. Η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού σε φυσιολογικές δόσεις δεν προκαλεί αυξημένη διούρηση και αφυδάτωση. Αντίθετα, η κατανάλωση έως 3 μερίδων τσαγιού ή καφέ ενυδατώνει τον οργανισμό όπως το νερό ή οι χυμοί φρούτων.

Το πράσινο τσάι βοηθά το αδυνάτισμα.

Μύθος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού αυξάνει το μεταβολισμό κατά 40-80 θερμίδες. Όλες οι επιστημονικές ομάδες συμφωνούν ότι χρειάζονται επιπλέον μελέτες για την τεκμηρίωση αυτής της υπόθεσης. Ακόμη και αν η υπόθεση ευσταθεί, η αύξηση που προκαλεί η κατανάλωση πράσινου τσαγιού στο μεταβολισμό είναι μικρή και δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς το άτομο να υποβληθεί σε υποθερμιδική δίαιτα.