Νιώθετε υπνηλία; Βάλτε πρωτεΐνη στα γεύματά σας

Νιώθετε υπνηλία; Βάλτε πρωτεΐνη στα γεύματά σας

Ένα ισορροπημένο καθημερινό γεύμα θα φέρει και πιο ουσιαστικά αποτελέσματα.

Σε έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Neuron, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αμινοξέα είναι αυτά που αυξάνουν την πνευματική διέγερση και απομακρύνουν τα συμπτώματα της υπνηλίας. Ταυτόχρονα η πρόσληψη αμινοξέων μέσω τροφών που περιέχουν πρωτεΐνη, συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι οι υδατάνθρακες, ως βασικό καύσιμο των κυττάρου του εγκεφάλου είναι το μακροθρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπνηλίας.

Η διαπίστωση αυτή σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες πρέπει να λείπουν από το γεύμα μας, καθώς προφέρουν ενέργεια στον εγκέφαλο ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι η πρωτεΐνη καταπολεμά την αϋπνία δε σημαίνει πως ένα γεύμα που περιέχει αποκλειστικά πηγή πρωτεΐνης θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες μας. Όλα όσα αναφέρονται παραπάνω φαίνονται αυτονόητα αλλά δυστυχώς δεν είναι. Συχνά πολλά άτομα παρασύρονται και υιοθετούν ακραίες διατροφικές τάσεις βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Με απλά λόγια, αυτό που προτείνει η παραπάνω μελέτη είναι να προτιμήσουμε συνδυασμό πηγής πρωτεΐνης και πηγής υδατάνθρακα στο γεύμα από το να προτιμήσουμε αποκλειστικά πηγή υδατάνθρακα. Για παράδειγμα αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε 1 φέτα ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα και 1 φέτα ψωμί και 1 αυγό (τα οποία είναι θερμιδικά ισοδύναμα) προτιμήστε το δεύτερο αφού το αυγό αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη πηγή πρωτεινών και αμινοξέων.