Το junk food μειώνει τελικά το IQ των παιδιών;

Το junk food μειώνει τελικά το IQ των παιδιών;

Η διατροφή των παιδιών είναι εξαιρετικά σημαντική. 

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το junk food, η ανθυγεινή δηλαδή και επεξεργασμένη τροφή, όχι μόνο συνδράμει στην παιδική παχυσαρκία αλλά έχει και άλλες κακές επιπτώσεις. Η μελέτη συμπέρανε ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά φαγητά κακής ποιότητας αναπτύσσουν μικρότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bristol μελέτησαν περίπου 14.000 παιδιά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε διάφορες ηλικίες μέχρι τα οκτώμισι χρόνια τους. Οι γονείς τους κλήθηκαν να καταγράψουν το είδος φαγητών που κατανάλωναν τα παιδιά τους, ενώ στο τέλος της έρευνας τα παιδιά έκαναν τεστ νοημοσύνης.

Το πόρισμα έδειξε μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα παιδιά που έτρωγαν junk food, δηλαδή τροφές με λίπη και ζάχαρη, και σε εκείνα που είχαν διατροφή πλούσια σε σαλάτες, φρούτα, λαχανικά και ρύζι. Το 20% των παιδιών της πρώτης κατηγορίας είχαν κατά μέσο όρο IQ 101, έναντι IQ 106 του 20% των παιδιών που έτρωγαν πιο υγιεινά από όλους. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα στερούνται σημαντικών βιταμινών και άλλων θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, κατά συνέπεια η απώλειά τους επιδράει αρνητικά στο δείκτη νοημοσύνης.