Οι 5 χρυσοί κανόνες για να αποφύγετε τις διατροφικές υπερβολές των Χριστουγέννων

Οι 5 χρυσοί κανόνες για να αποφύγετε τις διατροφικές υπερβολές των Χριστουγέννων

H κλινική διατροφολόγος - διαιτολόγος, Φανή Πρεβέντη γράφει για τους διατροφικούς κανόνες που πρέπει να τηρήσετε στις γιορτές.

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες βρίσκομαι σε τραπέζια με συγγενείς και φίλους. Την ώρα ακριβώς που βρίσκομαι πάνω από τον μπουφέ και ετοιμάζω το πιάτο με το φαγητό μου πάντα κάποιος έρχεται να μου κάνει μία ερώτηση του τύπου: «Τι να διαλέξω; Ποιο από αυτά τα πιάτα έχει τις λιγότερες θερμίδες; Μήπως γέμισα το πιάτο μου υπερβολικά;». 
Η ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο μπουφέ δεν είναι ώρα περισυλλογής και σκέψης. Η διαδικασία αυτή πρέπει να έχει προηγηθεί του γεύματος. Πριν ακόμα φθάσουν οι γιορτές θα πρέπει να θεσπίσουμε ορισμένους μικρούς κανόνες ώστε να αποφύγουμε τις διατροφικές υπερβολές.

Κανόνας 1ος
Οι γιορτές δεν διαρκούν 15 ημέρες. Τα εορταστικά γεύματα γίνονται τα Χριστούγεννα, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την Πρωτοχρονιά. Σε αυτά τα τρία γεύματα μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας μία σχετική ελευθερία διατροφικών επιλογών. Εάν τα εορταστικά γεύματα είναι πολύ περισσότερα από τρία τότε θα πρέπει σε κάποια από αυτά να συμμετέχουμε με προσοχή κάνοντας ελαφριές επιλογές.

Κανόνας 2ος
Στα εορταστικά γεύματα κινούμαστε με μία σχετική ελευθερία. Συγκεκριμένα, παίρνουμε ένα πιάτο και το γεμίζουμε μόνο μία φορά. Το μισό πιάτο προτείνεται να το γεμίζουμε με σαλάτα που θα έχει κάποιο ελαφρύ dressing. Στo άλλο μισό του πιάτου μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι μας έλκει διατροφικά αποφεύγοντας τα πολύ λιπαρά και τα τηγανητά τρόφιμα.

Κανόνας 3ος
Προσοχή στα γλυκά. Τα παραδοσιακά γλυκά των εορτών βρίσκονται συνήθως επί 15 ημέρες πάνω σε ένα τραπέζι σε κοινή θέα. Εδώ χρειάζεται μία κάποια αντίσταση. Μην απαγορεύσετε στον εαυτό σας να ακουμπήσει τα γλυκά. Αυτό θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Απλά οριοθετείτε την κατανάλωσή τους. Προτιμήστε να καταναλώσετε γλυκά τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και όχι σε καθημερινή βάση. Ακούγεται δύσκολο αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές μπορεί να αποδώσει 100-300 θερμίδες ανά τεμάχιο.

Κανόνας 4ος
Διαχειριστείτε την κατανάλωση αλκοόλ. Προτιμήστε το κρασί από άλλα αλκοολούχα ποτά. Αυτό δε σημαίνει ότι εφόσον επιλέχθηκε η κατανάλωση κρασιού πίνουμε αλόγιστα. Περιοριστείτε σε 2-3 ποτήρια κρασί τις ημέρες των εορταστικών γευμάτων.

Κανόνας 5ος
Μην παραμελείτε τη φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των εορτών. Αυτές τις ημέρες που οι ρυθμοί εργασίας είναι πιο χαλαροί και αρκετοί εργαζόμενοι παίρνουν 2-3 ημέρες άδεια είναι ιδανική ευκαιρία για άσκηση. Βγείτε στην ύπαιθρο, περπατήστε, ασχοληθείτε με κάποιο σπορ της αρεσκείας σας. Έτσι θα νιώσετε ευεξία, θα έρθετε κον΄τα με τη φύση και συνάμα θα δαπανήσετε την επιπλέον ενέργεια που καταναλώσατε στα εορταστικά γεύματα.

Ηθικό δίδαγμα: Αν δεν θέλετε να μπείτε σε διαδικασία απώλειας βάρους μετά τις γιορτές....«Μέτρον άριστον»!