Θέλετε να αδυνατίσετε; Απλά σκεφτείτε το

Θέλετε να αδυνατίσετε; Απλά σκεφτείτε το

Υπάρχει μια άσκηση που μπορεί να σας κρατήσει λεπτές και σε φόρμα και γίνεται με το μυαλό.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια γυναίκες ξοδεύουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε δίαιτες, γυμναστήρια και ειδικές τεχνικές αδυνατίσματος για να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά και να φτιάξουν τη σιλουέτα τους. Υπάρχει όμως κι ένας άλλος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό και δεν έχει να κάνει σε τίποτα με όσα ξέραμε μέχρι τώρα. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί διατροφολόγοι και διαιτολόγοι, οι οποίοι πιστεύουν πως το πρόβλημα δεν έγκειται στο τι τρώμε και πόσο, αλλά στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε.

«Υπάρχει μια συνεχής επικοινωνία ανάμεσα στο σώμα και το μυαλό μας, αλλά το μυαλό είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας γιατί καθοδηγεί τη συμπεριφορά μας», λέει η Janet Thomson ειδική στη διατροφή και την άσκηση και συγγραφέας του «Think More, Eat Less» («Σκεφτείτε Περισσότερο, Φάτε Λιγότερο»).

Η Thomson θεωρεί πως ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι είναι τα μπερδεμένα μηνύματα που στέλνει το μυαλό και σαμποτάρει την προσπάθεια του σώματος να αδυνατίσει.

Έτσι, όταν μας λένε πως έχουμε «καλή σωματική δομή» ή πως είμαστε «παχουλοί» ή πως «αυτή η δίαιτα είναι χάσιμο χρόνου», το μήνυμα περνά και μας μένει στο μυαλό. Σταδιακά και χωρίς καν να το καταλάβουμε, το συναισθηματικό μας δέσιμο με το φαγητό γίνεται τοξικό και χάνουμε το μέτρο.

Ωστόσο, η Thomson είναι πεπεισμένη πως αυτή η νοητική (και άρα σωματική) κατάσταση μπορεί να αλλάξει, αν ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων του μυαλού, το οποίο θα μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε και να παραμείνουμε έτσι.

  • Σκεφτείτε πως θα δείχνετε και θα νιώθετε σε έναν μήνα από τώρα, όταν θα έχετε πετύχει τον στόχο σας για χάσιμο κιλών και θα είστε πιο αδύνατοι και πιο υγιείς. Έπειτα, σκεφτείτε πως θα είστε και πως θα νιώθετε σε τρεις μήνες από τώρα, και μετά σε έξι. Κάντε αυτή την «άσκηση» πριν πάτε για ύπνο και μόλις ξυπνήσετε το πρωί και θα δημιουργήσετε ισχυρά συναισθήματα που θα σας δώσουν υπομονή και επιμονή για να πετύχετε τον στόχο σας.
  • Γράψτε αυτό που θέλετε να πετύχετε. Είτε είναι να χάσετε 10 κιλά, είτε να τρέξετε έναν ολόκληρο μαραθώνιο, είτε να αποκτήσετε γραμμωμένους κοιλιακούς. Γράψτε επίσης τι είστε διατεθειμένοι να κάνετε για να το πετύχετε. Φροντίστε να διαβάζετε αυτή τη «δήλωση αποφασιστικότητάς» σας δύο φορές τη μέρα και δυνατά.
  • Αναγνωρίστε τι ήταν αυτό που σας κράταγε πίσω τόσο καιρό και δεν σας άφηνε να εκπληρώσετε τους στόχους σας. Κάντε μια λίστα με όλα τα εμπόδια που βρήκατε στον δρόμο και όλους τους παράγοντες που σας έκαναν να παχύνετε και δίπλα ακριβώς φτιάξτε μια άλλη λίστα με όλα όσα μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε κάθε πρόβλημα.
  • Κρατήστε ένα διατροφικό ημερολόγιο. Σημειώνετε κάθε μέρα όλα όσα τρώτε, από μια καραμέλα μέχρι ένα πλήρες γεύμα. Μελέτες έχουν δείξει πως αν κάποιος δεν μπορεί να σταματήσει υποσυνείδητα την ακατάσχετη κατανάλωση φαγητού, ένα ημερολόγιο θα τον βοηθήσει να μπει στον σωστό δρόμο και να γίνει πιο ευσυνείδητος.
  • Περάστε χρόνο με άτομα που σκέφτονται όπως εσείς κι έχουν ήδη πετύχουν τους στόχους τους ή έχουν ίδιους με εσάς. Η παρέα με συγκεκριμένα άτομα επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και την συμπεριφορά μας και μας κάνει πιο ευσυνείδητους και αποφασισμένους.
  • Ακολουθήστε δύο απλούς διατροφικούς κανόνες: 1) Μην χρησιμοποιείτε ποτέ το φαγητό ως επιβράβευση. Να τρώτε μόνο όταν το σώμα σας χρειάζεται «καύσιμα» και να του δίνετε την καλύτερη ποιότητα που μπορείτε να βρείτε. 2) Ποτέ μην απαγορεύετε στον εαυτό σας ένα φαγητό. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το θέλετε περισσότερο.