Έχετε άγχος; Κόψτε το κρέας!

Έχετε άγχος; Κόψτε το κρέας!

Νέα έρευνα δείχνει πως οι χορτοφάγοι είναι πιο χαρούμενοι και ήρεμοι

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal, η vegetarian διατροφή φτιάχνει τη διάθεση και μειώνει το στρες. Αιτία, τα λιπαρά οξέα: το κρέας και το ψάρι είναι πλούσια σε αραχιδονικό οξύ, μια πηγή Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων που, σε υψηλά ποσοστά, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση.

Αντίπαλο δέος του αραχιδονικού οξέως, τα Ω3 λιπαρά οξέα που εντοπίζονται σε κάποια ψάρια έχει αποδειχτεί πως εξισορροπούν τις αρνητικές επιπτώσεις του. Συγκεκριμένα, όταν η συγκέντρωση των ευεργετικών Ω3 είναι μεγαλύτερη, η διάθεση και η εγκεφαλική λειτουργία δείχνουν πως βελτιώνονται ενώ παράλληλα προσφέρουν επιπλέον οφέλη στην υγεία. Με αυτό το δεδομένο, οι περισσότεροι ειδικοί αυτή τη στιγμή προτείνουν μια αναλογία 4:1 ανάμεσα στα Ω6 και Ω3 λιπαρά οξέα.

Θεωρητικά, λοιπόν, όσοι καταναλώνουν περισσότερο ψάρι, θα πρέπει να "προστατεύονται" περισσότερο από τις αρνητικές επιπτώσεις του αραχιδονικού οξέως. Όμως η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal έδειξε κάτι διαφορετικό:ότι τόσο όσοι καταναλώνουν κρέας όσο και εκείνοι που καταναλώνουν μόνο ψάρι, έχουν χειρότερη διάθεση σε σχέση με τους χορτοφάγους. Οι 39 εθελοντές της έρευνας- όλοι κρεατοφάγοι- χωρίστηκαν σε 3 γκρουπ. Το ένα κατανάλωνε κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο, το άλλο έτρωγε ψάρι 3 με 4 φορές την εβδομάδα και καθόλου κρέας ενώ το τρίτο ήταν αυστηρά vegetarian. Μετά από δυο εβδομάδες, τα δυο πρώτα γκρουπ δεν σημείωσαν καμία αλλαγή στη διάθεσή τους ενώ οι χορτοφάγοι ήταν πιο χαρούμενοι και είχαν λιγότερο στρες. Να ένας ακόμα καλός λόγος να σκεφτούμε σοβαρά τι βάζουμε στο πιάτο μας!