5 υγιεινά φαγητά που δεν είναι υγιεινά

5 υγιεινά φαγητά που δεν είναι υγιεινά

Έχουν το όνομα αλλά όχι και την χάρη.

Περνάμε πάλι αυτή την εποχή του χρόνου που όλοι ξεκινάμε γυμναστήριο και υγιεινή διατροφή ώστε να προλάβουμε να αποβάλουμε από πάνω μας τα περιττά κιλά του χειμώνα, να σουλουπωθούμε και να βγούμε κορμάρες στην παραλία σε περίπου τρεις μήνες. Μέσα σε αυτό το νέο πρόγραμμα που βάζουμε τον εαυτό μας, έρχονται αναπόφευκτα και τα υγιεινά γεύματα και σνακ που θα μας βοηθήσουν να προσέξουμε τη σιλουέτα μας.

Αυτό που δεν ξέρετε, όμως, είναι πως σε πολλές περιπτώσεις υγιεινών τροφίμων, μπορούμε κάλλιστα να φάμε ένα ντόνατ ή ένα μεγάλο κομμάτι σοκολατένιο κέικ αντί για αυτό, καθώς περιέχουν τις ίδιες θερμίδες. Για να ξέρετε λοιπόν ποια τρόφιμα φοράνε τη μάσκα του «υγιεινού» ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν μικρές θερμιδικές βόμβες, ορίστε μια λίστα με τα πέντε πιο δημοφιλή:

  1. Smoothies: Ένα μπουκάλι smoothie των 470ml με βατόμουρα περιέχει 490 θερμίδες και 10γρ. λίπος. Τα smoothies είναι συνήθως γεμάτα με επιπλέον ζάχαρη και πλήρες γάλα ώστε να τους δίνουν την παχύρευστη μορφή τους, με αποτέλεσμα να έχουν τη θρεπτική αξία ενός κανονικού γεύματος, αν όχι παραπάνω.
  2. Σοταρισμένα φαγητά: Δύο κούπες κοτόπουλου με μελιτζάνες και μανιτάρια, σοταρισμένα στο τηγάνι, περιέχουν 800 θερμίδες και 60γρ. λίπους. Οι περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν τουλάχιστον 4κ.σ. ελαιόλαδο, ανεβάζοντας τα «στατιστικά στοιχεία» του πιάτου σε 477 θερμίδες και 54γρ. λίπους επιπλέον, μόνο και μόνο εξαιτίας του ελαιόλαδου. Και τα πορώδη λαχανικά όπως η μελιτζάνα απορροφούν το περισσότερο λίπος, κάνοντας τα πράγματα (ακόμα) χειρότερα.
  3. Muffins ολικής αλέσεως: Ένα απλό, μικρό muffin ολικής αλέσεως περιέχει 430 θερμίδες και 18γρ. λίπους. Τα περισσότερα είναι πλημμυρισμένα στη ζάχαρη για να έχουν γεύση, κάτι που μόνο υγιεινά σνακ δεν τα κάνει.
  4. Παγωμένο γιαούρτι: Η μόδα του «frozen yogurt» που ήρθε τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο υγιεινή και διαιτητική όπως νομίζαμε, καθώς μισή κούπα με γεύση βανίλια έχει 200 θερμίδες και 4.5γρ. λίπους. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο μισή κούπα. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως το παγωμένο γιαούρτι είναι πολύ πιο υγιεινό και θρεπτικό από το παγωτό και πέφτουν με τα μούτρα χωρίς ενοχές, ξεχνούν όμως πως είναι κι αυτό ένα είδος επιδορπίου.
  5. Τσιπς λαχανικών: Μια μερίδα τσιπς λαχανικών περιέχει 150 θερμίδες και 9γρ. λίπους. Μην αφήνετε τη λέξη «λαχανικά» να σας ξεγελάσει. Όλα είναι τηγανισμένα όπως ακριβώς και τα κανονικά πατατάκια και περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους.