Αποτοξίνωση με χυμούς: Αποτελεσματική ή επικίνδυνη;

Αποτοξίνωση με χυμούς: Αποτελεσματική ή επικίνδυνη;

Μία διαιτολόγος, ένας παθολόγος και μία συγγραφέας διατροφικών και διαιτητικών βιβλίων, λένε την άποψή τους για μία από τις πιο αμφιλεγόμενες μεθόδους αποτοξίνωσης.

Η αποτοξίνωση με τη βοήθεια διάφορων χυμών και υγρών συσκευασμάτων είναι από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους ανάμεσα σε celebrities όπως η Gwyneth Paltrow, η Blake Lively και η Miranda Kerr, ούτως ώστε το σώμα να απορρίψει όλες τις τοξίνες και να είναι έτοιμο για ένα νέο, πολύ πιο υγιεινό και θρεπτικό διατροφικό πρόγραμμα. Κατά πόσο όμως ένας τέτοιος τρόπος αποτοξίνωσης είναι υγιεινός; Μήπως το να πίνεις μόνο χυμούς για μία ολόκληρη μέρα, ή ακόμα και εβδομάδα, δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος να φερθείς στο σώμα σου, παρά τα όποια εντυπωσιακά αποτελέσματα κι αν έχει;

Απαντήσεις σε όλα αυτά δίνουν τρεις ειδικοί επί του θέματος, οι οποίοι διασταυρώνουν τα επιστημονικά ξίφη τους και μάχονται για την πραγματική αξία της αποτοξίνωσης με χυμούς. Διαβάστε τους και πάρτε την δική σας απόφαση:

Ashley Koff, R.D., διαιτολόγος από το Los Angeles και συν-συγγραφέας του «Mom Energy: A Simple Plan to Live Fully Charged»

«Κάντε την. Οι αποτοξινώσεις έρχονται σε πολλές μορφές, μερικές είναι απλά χυμοί, άλλες είναι περιορισμένα διατροφικά προγράμματα που κρατούν μια μέρα ή και αρκετές εβδομάδες. Ο στόχος όμως είναι ο ίδιος: να βοηθήσουν το σώμα σας να αποβάλει τις τοξίνες και να ξεκινήσει να χάνει βάρος. Μερικές δεν βοηθούν ιδιαίτερα, καθώς περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και αφήνουν απέξω βασικά διατροφικά στοιχεία. Μια καλή αποτοξίνωση, όμως, άπαξ και είναι οργανική και πλούσια σε βιταμίνες, λειτουργεί σαν κουμπί επανεκκίνησης ώστε να αλλάξει τις κακές διατροφικές σας συνήθειες και να γεμίσει το σώμα σας με διατροφικά στοιχεία. Προσωπικά, κάθε φορά που κάνω αποτοξίνωση, παίρνω μια γενναία δόση ενέργειας».

Michael D. Gershon, M.D., καθηγητής παθολογίας και κυτταρικής βιολογίας στο Columbia University

«Μην την κάνετε. Οι αποτοξινώσεις με χυμούς ή αυτές που είναι πολύ αυστηρές και περιέχουν ελάχιστες θερμίδες, βασίζονται σε κομπογιαννίτικη επιστήμη και τα κιλά που χάνετε είναι στην πραγματικότητα τα υγρά του σώματος. Για την ακρίβεια, οι αποτοξινώσεις μπορούν να σας προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα: Πολλές από αυτές κάνουν τις επισκέψεις στην τουαλέτα συχνότερες από το κανονικό, με αποτέλεσμα να αποβάλετε σημαντικούς ηλεκτρολύτες που βοηθούν την καρδιά να λειτουργεί σωστά και να διατηρεί την ισορροπία των υγρών στο σώμα. Γι' αυτό άλλωστε και πολλοί νιώθουν τους μύες τους να εξασθενούν και την διαύγειά τους να θολώνει. Και, σε κάθε περίπτωση, το παχύ σας έντερο δεν είναι «βρώμικο» ώστε να «καθαρίσει» με την αποτοξίνωση, αλλά και πάλι τα τρόφιμα που περιλαμβάνουν οι αποτοξινώσεις δεν περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες (οι οποίες και καθαρίζουν το παχύ έντερο) ώστε να το επιτύχουν αυτό. Επίσης, η ιδέα πως τα υγρά χωνεύονται πιο εύκολα από το σώμα είναι σκέτη βλακεία. Το στομάχι μας έχει φτιαχτεί για να αντιμετωπίζει στέρεα τρόφιμα και δεν χρειάζεται διάλειμμα από αυτή τη διαδικασία. Αν θέλετε πραγματικά να αδυνατίσετε, γεμίστε το πιάτο σας με πράσινα λαχανικά, φυτικές ίνες, τρόφιμα ολικής αλέσεως και καλά λιπαρά και κάντε αυτό το γεύμα κομμάτι της καθημερινότητάς σας».

Cynthia Sass, R.D., συγγραφέας του «S.A.S.S. Yourself Slim: Conquer Cravings, Drop Pounds and Lose Inches»

«Κάντε την αλλά με έξυπνο τρόπο. Δεν συνιστώ αποτοξινώσεις που αφήνουν απ' έξω πρωτεΐνες, καλούς υδατάνθρακες και καλά λιπαρά. Και προσέξτε ιδιαίτερα αυτές που περιέχουν λιγότερες από 1000 θερμίδες την ημέρα. Αν δεν παίρνετε βασικά διατροφικά στοιχεία θα χάσετε μύες που καίνε τις θερμίδες, θα ρίξετε τους ρυθμούς του μεταβολισμού σας, θα αποδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα «θαμπώσετε» το δέρμα και τα νύχια σας. Συν τοις άλλοις, θα σας οδηγήσει στο να ξεσπάσετε κάποια στιγμή σε ότι junk food βρείτε μπροστά σας για να ικανοποιήσετε την στερημένη όρεξή σας. Αν όμως την κάνετε σωστά, τότε η αποτοξίνωση έχει πολλά να σας προσφέρει. Πολλές γυναίκες κάνουν αποτοξινώσεις για να χάσουν κιλά, κι ενώ το βάρος που χάνουν μπορεί να μην μείνει για πολύ μακριά, είναι ένα εξαιρετικό κίνητρο. Εμπνέει πολύ κόσμο στο να κάνει σημαντικές αλλαγές στη ζωή του που στην πορεία οδηγούν σε μακροπρόθεσμη επιτυχία. Προτείνω μια αποτοξίνωση με στερεά φαγητά, έτσι θα νιώθετε χορτάτοι για περισσότερο διάστημα σε σχέση με τα υγρά. Κόψτε τα φαγητά με συντηρητικά και το αλκοόλ και σκεφτείτε σοβαρά να κόψετε τα ζωικά προϊόντα και την καφεΐνη. Μια αποτοξίνωση πρέπει να έχει την αίσθηση της αναζωογόνησης, όχι της τιμωρίας».