Πασχαλινό τραπέζι: Και τώρα τι τρώνε;

Πασχαλινό τραπέζι: Και τώρα τι τρώνε;

Δεν υπάρχει λόγος να στερηθείτε τα αγαπημένα σας πασχαλινά εδέσματα- αρκεί να σκεφτείτε έξυπνα καθώς θα γεμίζετε το πιάτο σας. 

Το Πάσχα όπως και όλες οι θρησκευτικές εορτές συνοδεύονται από πλούσια γιορτινά τραπέζια πλούσια. Ακόμα και φέτος που οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες δε θα λείψει από το πασχαλινό τραπέζι το τσουρέκι, τα πασχαλινά αυγά, η μαγειρίτσα και τα λοιπά εδέσματα. Ακόμη και αν δεν καταφέρουν όλοι να βρεθούν στις εξοχές και να σουβλίσουν το παραδοσιακό αρνί ή κατσίκι σίγουρα θα βρεθεί ένα μπουτάκι αρνίσιο ή κατσικίσιο στο φούρνο. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ψυχολογία μας κατά τη διάρκεια των γιορτών μας καλεί να ξεχάσουμε τα καθημερινά μας άγχη και να το «ρίξουμε έξω» μας οδηγεί συχνά σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού.

Κανείς δεν πρόκειται να σας προτείνει να στερηθείτε το πασχαλινό γεύμα, θα ήταν ανώφελο. Γι αυτό απλά πρέπει να προγραμματίσετε τη διατροφική σας συμπεριφορά σε αυτό το γεύμα. Με απλά λόγια, την ημέρα του Πάσχα προσπαθήστε να ελέγξετε την ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσετε. Για παράδειγμα:

-Προτιμήστε να καταναλώσετε τα παραδοσιακά κουλουράκια ή το τσουρέκι με το πρωινό σας.
-Μην τσιμπολογάτε διαρκώς μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.
-Φροντίστε το μεσημεριανό γεύμα να είναι περιορισμένο ποσοτικά. Γεμίστε το πιάτο σας μία φορά και αποφύγετε το τσιμπολόγημα από τις πιατέλες!
-Προτιμήστε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με 1-2 ποτήρια κρασί.
-Το βράδυ καταναλώστε κάτι ελαφρύ όπως μία σαλάτα με λίγο τυρί και ένα αυγό ή γιαούρτι με φρούτα.

Για να σας βοηθήσουμε να γνωρίζετε τι βάζετε στο πιάτο σας από το πασχαλινό τραπέζι, παρακάτω παραθέτουμε το ενεργειακό περιεχόμενο του κάθε εδέσματος- τις θερμίδες, δηλαδή- ανά 100 γραμμάρια. Η επιλογή είναι δική σας!

- Αρνί σούβλας μπούτι: 262
- Αρνί σούβλας πλευρά και ώμος: 374
- Αρνί εντελώς άπαχο: 158
- Κατσίκι: 166
- Μαγειρίτσα αυγολέμονο: 208
- Γαρδούμπες: 178
- Κοκορέτσι: 187
- Τσουρέκι: 386
- Κουλουράκια: 370
- Αυγό (1): 75