Βιταμίνη C δεν έχουν μόνο τα πορτοκάλια

Βιταμίνη C δεν έχουν μόνο τα πορτοκάλια

Για πολλά χρόνια, πιστεύαμε ότι τα πορτοκάλια είναι η τροφή με τα μεγαλύτερα ποσοστά σε βιταμίνη C. Όσο και αν αυτή η αντίληψη έχει μία βάση, αφού ένα μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι περιέχει 82.7 mg βιταμίνης, υπάρχουν πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά με εξίσου μεγάλη περιεκτικότητα σε αυτήν- μέχρι και μεγαλύτερη.

Ενώ η –κυρίαρχη για πολλά χρόνια- πεποίθηση ότι η βιταμίνη C καταπολεμά το συνάχι έχει αμφισβητηθεί, το συγκεκριμένο συστατικό είναι ζωτικής σημασία για την υγεία μας, αφού βοηθάει στην ανάπλαση των ιστών του σώματος και παρέχει στον οργανισμό μας αντιοξειδωτικά. Οι γιατροί συνιστούν στους ενήλικους άντρες να προσλαμβάνουν 90 mg βιταμίνης C την ημέρα, ενώ, αντίστοιχα, στις γυναίκες συνίσταται η πρόσληψη 75 mg ημερησίως.

Ποιες είναι οι τροφές που περιέχουν περισσότερη από την θαυματουργή βιταμίνη, από ένα πορτοκάλι;

1)Κόκκινες πιπεριές
Ένα φλιτζάνι ωμή, κόκκινη πιπεριά (γλυκιά), περιέχει 190.3 mg βιταμίνης C. Οι πράσινες πιπεριές, σε ίδια ποσότητα, περιέχουν 119.9mg

2)Μπρόκολο
Ένας επιπλέον λόγος για να εντάξουμε στη διατροφή μας το θαυματουργό λαχανικό είναι ότι μία μερίδα από αυτό (περίπου 148 γραμμάρια) περιέχει 132 mg βιταμίνης C

3)Λάχανο
Έχετε όρεξη για σαλάτα; Δοκιμάστε το λάχανο, αφού δύο κούπες του αγαπημένου ζαρζαβατικού περιέχουν 160.8mg βιταμίνης C. To superfood είναι πλούσιο και σε βιταμίνες A και K, αλλά και σε φυτικές ίνες.

4)Φράουλες
Εκτός από τις αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που περιέχουν, όπως όλα τα κόκκινα φρούτα, οι φράουλες περιέχουν και 86.5mg βιταμίνης C ανά μερίδα (περίπου 147 γραμμάρια).

5)Ακτινίδιο
Είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα. Το συμπαθές ακτινίδιο ή kiwi περιέχει 137.2 mg βιταμίνης C.