Στερητικές δίαιτες: προκαλούν οστεοπενία και οστεοπόρωση

Στερητικές δίαιτες: προκαλούν οστεοπενία και οστεοπόρωση

Πραγματικά ΔΕΝ αξίζει!

Πέρυσι η ίδια η Gwyneth Paltrow αποκάλυψε πως υποφέρει από οστεοπενία, λόγω στερητικών διατροφών που επέλεγε έως τα 30 προκειμένου να παραμένει αδύνατη, να μην πρήζεται κ.ο.κ. Η διάσημη ηθοποιός είπε ότι η διατροφή της ήταν πολύ αυστηρή και περιείχε πολύ μικρές ποσότητες από τυρί, γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι πλούσιες πηγές του πολύτιμου για τα οστά ασβεστίου.

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι τρεις στις δέκα νεαρές γυναίκες θέλουν τόσο απεγνωσμένα να αδυνατίσουν εύκολα και γρήγορα, με αποτέλεσμα να αφαιρούν από το διαιτολόγιό τους πρώτα από όλα τα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο. Αυτά τα outsider όμως μας κρατούν στα πόδια μας! Aπό τις 4.500 εθελόντριες της μελέτης, το 28% δεν τρώνε τυρί, ενώ το 11% δεν τρώνε καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα με το 41% να κόβουν το ψωμί. Τέλος, μία στις τέσσερις εθελόντριες (το 26%) δήλωσε πως το μόνο που διαβάζει στις συσκευασίες των τροφίμων είναι τα λίπη και οι θερμίδες τους, αγνοώντας όλες τις άλλες διατροφικές πληροφορίες. Για το 12% μάλιστα, η θρεπτική αξία είναι αδιάφορη! Και εντάξει, πείτε πως θα απολαύσετε ένα όμορφο αδύνατο κορμί ως τα 35, μετά θα παραιτηθείτε τελείως από την ζωή;

Αν μία γυναίκα δεν αποκτήσει γερά οστά ως τα 25 της, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να παρουσιάσει οστεοπενία μετά τα 35, απασβέστωση κατά την εγκυμοσύνη και κατόπιν οστεοπόρωση. Εκτός από τα οστά, το ασβέστιο μας είναι απαραίτητο και για γερά δόντια, ομαλή λειτουργία της καρδιάς, υγιείς μύες και σωστή πήξη του αίματος. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ότι μπορεί να προστατεύει από τους καρκίνους του μαστού και του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, το 19,2% των Ελληνίδων άνω των 50 ετών (δηλαδή περίπου 400.000 γυναίκες) έχουν εγκατεστημένη σπονδυλική οστεοπόρωση με σπονδυλικές παραμορφώσεις. Επιπλέον, το 30% των Ελληνίδων ηλικίας μεγαλύτερης των 50 (περίπου 600.000 γυναίκες) έχουν παθολογικά χαμηλή οστική πυκνότητα.

Δυστυχώς, πολλοί νέοι άνθρωποι δεν διαθέτουν κατά την ενηλικίωση τα γερά οστά που θα έπρεπε. Αυτό παρατηρείται κυρίως σε κορίτσια που προσπαθούν να είναι πολύ αδύνατα, σε όσους έχουν εγκαταλείψει το γάλα προς χάριν των αναψυκτικών και σε όσους περνούν όλη τη μέρα τους ακίνητοι σε μια καρέκλα ή έναν καναπέ. Υπό αυτές τις συνθήκες, λένε οι ειδικοί, η οστεοπενία μπορεί να αναπτυχθεί πολύ πριν την μέση ηλικία και η οστεοπόρωση πολύ πρώιμα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως ενός πολύ σοβαρού κατάγματος.

Πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D, ανάλογα με την ηλικία. Όσον αφορά την βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για την επεξεργασία του ασβεστίου από τον οργανισμό. Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα εμπλουτισμένα προϊόντα δημητριακών, το μπρόκολο, το λάχανο, το τόφου, τα καρύδια, οι σαρδέλες και τα άλλα ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα. Άφθονη βιταμίνη D περιέχουν τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και τα λιπαρά ψάρια.

Μην παραλείπετε να γυμνάζεστε συστηματικά. Οι δραστηριότητες επιλογής είναι όσες ασκούν πιέσεις στα οστά, όπως η βάδιση, το τζόγγινγκ, ο χορός, η ποδηλασία, η κολύμβηση, τα βαράκια και οι ασκήσεις σε μηχανήματα με βάρη. Η οστική μάζα στα ισχία και στους μηρούς μπορεί να αυξηθεί με τη συστηματική γυμναστική, ανεξάρτητα από την ηλικία μας.

SOS Tip: Μην ακούτε όσους υποστηρίζουν πως το γάλα και το ασβέστιο είναι απαραίτητα μέχρι τα 25 που αναπτύσσεται η οστική μάζα. Όσο μεγαλώνει μία γυναίκα, τόσο περισσότερο ασβέστιο χρειάζεται! Σχεδόν το διπλάσιο!