Διατροφή και γυμναστική: Ένας απαραίτητος συνδυασμός

Γωγώ Φούντα
Διατροφή και γυμναστική: Ένας απαραίτητος συνδυασμός

Δεν αρκεί μόνο η γυμναστική για το επιθυμητό αποτέλεσμα...

Η γυμναστική αποτελεί βασικό κομμάτι της ζωής σας και δεν μπορείτε να φανταστείτε την καθημερινότητά σας χωρίς αυτή. Καταρχήν συγχαρητήρια γιατί δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη συστηματική άσκηση. Έχετε όμως σκεφτεί ότι όταν γυμνάζεστε εντατικά είναι απαραίτητο να προσαρμόσετε και τις διατροφικές σας συνήθειες αναλόγως;

Αρχικά δε θα πρέπει ποτέ να γυμνάζεστε με άδειο στομάχι. Σύμφωνα με έρευνες η απόδοση αυξάνεται όταν κάποιες ώρες πριν έχετε φάει ένα πλήρες γεύμα. Οι αντοχές είναι περισσότερες ενώ δεν κινδυνεύετε και από υπογλυκαιμία. Άλλωστε στην περίπτωση που το στομάχι είναι εντελώς άδειο, η πείνα που θα προκαλέσει η άσκηση είναι μεγαλύτερη και πιο έντονη με αποτέλεσμα το κλασικό «γουρούνιασμα» να είναι σχεδόν σίγουρο!

Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να μεγιστοποιούνται τα αποθέματα γλυκογόνου. Η κατανάλωση 200-300 γρ. υδατανθράκων περίπου τέσσερις ώρες πριν την άσκηση αυξάνει την απόδοση και μειώνει την κόπωση. Όσον αφορά στις πρωτείνες, μην πέσετε στην παγίδα να τις λαμβάνετε επιπλέον, καθώς κάτι τέτοιο δεν σας προσφέρει απολύτως τίποτα. Μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας παρέχει τα επίπεδα πρωτείνης τα οποία και χρειάζεστε, χωρίς να καταφύγετε σε άλλες μεθόδους.

Κάτι που συχνά αγνοείται αλλά είναι το Α και το Ω, είναι η συστηματική κατανάλωση υγρών ακόμα και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Η αφυδάτωση, εκτός του ότι μειώνει τις αντοχές αλλά και την ένταση με την οποία αθλούμαστε, μπορεί να προκαλέσει και πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σε καμία περίπτωση μη θεωρήσετε ότι αφού γυμνάζεστε, έχετε το ελεύθερο να τρώτε ό,τι και όσο θέλετε. Αρκεί να αναλογιστείτε ότι μισή ώρα στο διάδρομο ισοδυναμεί με μόλις μία κουταλιά ελαιόλαδο!