Τροφές που διατηρούν τα δόντια σας λευκά

Γωγώ Φούντα
Τροφές που διατηρούν τα δόντια σας λευκά

Ξεχάστε τις τεχνητές μεθόδους και προτιμήστε φρούτα και λαχανικά!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο και γοητευτικό από ένα υγιές και κατάλευκο χαμόγελο. Τα τελευταία χρόνια, οι μέθοδοι λεύκανσης των δοντιών έχουν αυξηθεί ενώ όλο και περισσότεροι επιχειρούν να βελτιώσουν το χαμόγελό τους. Εκτός φυσικά από τις τεχνητές μεθόδους, υπάρχουν και οι φυσικές. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ορισμένες τροφές οι οποίες βοηθούν τα δόντια να διατηρούν το λευκό τους χρώμα.

Τα μήλα, τα φρέσκα φασολάκια, το κουνουπίδι, τα καρότα, το σέλινο και άλλα τραγανά φρούτα και λαχανικά βοηθούν στη λεύκανση των δοντιών μέσω της ήπιας τριβής που προκαλούν κατά την μάσησή τους.

Τα ινώδη φρούτα και λαχανικά εκτός του ότι έχουν λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα κάνουν μασάζ στα ούλα, ενισχύοντας την ροή του αίματος και βοηθώντας την να κρατήσει τους ιστούς των ούλων υγιείς. Επιπλέον αυξάνουν την ροή του σάλιου, το οποίο βοηθά στην προστασία της στοματικής υγιεινής.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνες οι φράουλες και τα πορτοκάλια έχουν την ικανότητα να γυαλίζουν τα δόντια λόγω του ενζύμου, μηλικό οξύ, το οποίο και περιέχουν. Τα τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προιόντα περιέχουν ένα είδος γαλακτικού οξέους που βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας. Προσοχή, τα σκληρά τυριά τρίβουν τα δόντια.

Όσον αφορά στα τρόφιμα τα οποία πρέπει να αποφεύγονται, αυτά είναι το τσάι, ο καφές, τα βατόμουρα, το κόκκινο κρασί, η σάλτσα σόγιας, τα αναψυκτικά τα οποία προκαλούν χρώση των δοντιών αλλά και το λευκό κρασί, καθώς οι τανίνες και τα οξέα που περιέχει χαράζουν την επιφάνεια των δοντιών. Τέλος, τα οινοπνευματώδη ποτά και τα τονωτικά ροφήματα καλύτερα να αποφεύγονται.