Kόψτε το κάπνισμα χωρίς να πάρετε κιλά

Γωγώ Φούντα
Kόψτε το κάπνισμα χωρίς να πάρετε κιλά

Mήπως όλα τελικά είναι δικαιολογίες για συνεχίσετε να καπνίζετε;

Αν είστε καπνίστρια, σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού σας υπάρχει ο φόβος ότι αν κόψετε το κάπνισμα, θα πάρετε κιλά. Σύμφωνα με έρευνες, οι καπνιστές τείνουν κατά μέσο όρο να ζυγίζουν λιγότερο από τους μη καπνιστές. Αναρωτηθήκατε όμως γιατί συμβαίνει αυτό;

Έχει παρατηρηθεί ότι η νικοτίνη αυξάνει ελαφρά τον μεταβολισμό. Μάλιστα, περίπου 11 τσιγάρα ισοδυναμούν με αύξηση του μεταβολισμού κατά 8-11%. Όταν λοιπόν ο οργανισμός σταματήσει να λαμβάνει νικοτίνη, ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται με αποτέλεσμα την μικρή αύξηση βάρους.

Επιπλέον, η νικοτίνη επηρεάζει συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με το αίσθημα της πείνας. Με τη διακοπή του καπνίσματος βελτιώνεται τόσο η αίσθηση της πείνας όσο και η γευστική ικανότητα των καπνιστών με αποτέλεσμα το φαγητό να γίνεται πιο ελκυστικό.

Επίσης συχνά το φαγητό υποκαθιστά τη χρήση τσιγάρου, με αποτέλεσμα πολλοί πρώην καπνιστές να καταφεύγουν στο τσιμπολόγημα για να νιώσουν καλύτερα.

Πώς να ανατρέψετε τα δεδομένα

Το δίλλημα κάπνισμα ή περιττά κιλά έχει μία και μόνο απάντηση. Περιττά κιλά. Ο καπνιστής κάνει πολύ μεγαλύτερο κακό στον εαυτό του με το κάπνισμα παρά με τα λίγα περιττά κιλά που μπορεί να πάρει κόβοντάς το.

Στην περίπτωση φυσικά που και μόνο στη σκέψη να πάρετε έστω και λίγα κιλά σας πιάνει υστερία σας έχουμε τη λύση και γι' αυτό. Το μυστικό έιναι η εκπαίδευση στην αναγνώριση της πείνας και του κορεσμού, η οργάνωση και επιλογή υγιεινότερων και ταυτόχρονα γευστικών σνακ, ο έλεγχος των εξωτερικών ερεθισμάτων που μπορεί να σας οδηγούν στο φαγητό καθώς και η αντιμετώπιση του συναισθηματικού φαγητού αποτελούν κάποιους από τους τομείς στους οποίους μπορείτε να εκπαιδευτείτε στα πλαίσια ενός διατροφικού προγράμματος με τη βοήθεια ενός επιστήμονα διαιτολόγου κατά τη διάρκεια της προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος, ώστε να αποφύγετε τα ανεπιθύμητα περιττά κιλά.