Έχετε πεπτικό έλκος; Τι πρέπει να κάνετε!

Έχετε πεπτικό έλκος; Τι πρέπει να κάνετε!

Τα ναι και τα όχι που πρέπει να τηρήσετε

Το πεπτικό έλκος εκδηλώνεται με πόνο στο επιγάστριο και αφορά βλάβη του βλεννογόνου του στομάχου. Ο πόνος εμφανίζεται πρωί, απόγευμα, βράδυ και εμφανίζεται ως επώδυνη κρίση συνήθως άνοιξη και φθινόπωρο. Για την αποφυγή πεπτικού έλκους κατανέμουμε την τροφή σε τρία τουλάχιστον γεύματα (ενισχυμένο πρωινό, κανονικό μεσημεριανό, ελαφρύ βραδινό), την αποφυγή ερεθιστικών τροφών, τοξικών ουσιών (οινόπνευμα, νικοτίνη) και φαρμάκων (αντιφλεγμονώδη, κορτικοειδή). Η θεραπεία του πεπτικού έλκους, ειναι κυρίως συντηρητική και περιλαμβάνει:

1) Σωματική ανάπαυση και ψυχική ηρεμία ιδιαίτερα κατα τη διάρκεια των επώδυνων φάσεων.

2) Επαρκή πρόσληψη θερμιδογόνων θρεπτικών ουσιών και κυρίως πρωτεινών, συμπληρωματικών θρεπτικών ουσιών, βιταμίνης c και ινωδών στοιχείων.

3) Σωστή και προγραμματισμένη διατροφή σε τρία έως έξι γεύματα το 24ωρο.

4) Καλό μάσημα της τροφής, και ανάπαυση πριν και μετά το φαγητό.

5) Αποφυγή ερεθιστικών τροφών, τοξικών ουσιών και φαρμάκων.

6) Ειδική δίαιτα.

SOS: Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται είναι όσες προκαλούν θερμικό ερεθισμό, όπως οι καυτές και παγωμένες και όσες προκαλούν μηχανικό ερεθισμό όπως το πιτυρούχο ψωμί, τα σκληρά όσπρια, λαχανικά, τα ανώριμα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Ιδιαίτερα ορισμένα όσπρια (φασόλια, μπιζέλια) και ορισμένα λαχανικά (λάχανο, κουνουπίδι, κρεμμύδι) δημιουργούν αέρια και προκαλούν δυσπεψία. Πρέπει ακόμη να αποφεύγονται τηγανιτά, τσιγαριστά, ξινές σούπες κρεατικών, μπαχαρικά, σάλτσες, δυνατός καφές, πυκνό τσάι, αεριούχα αναψυκτικά και οινοπνευματώδη. Ουσίες ερεθιστικές για το γαστρικό βλεννογόνο είναι οι ξινές (λεμόνι, ξύδι) τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι) και τα καρυκεύματα (σκόρδο, πικάντικες σάλτσες) μπορούν να εξουδετερωθούν σε μεγάλο βαθμό αν αναμιχθούν με την τροφή. Τα οινοπνευματώδη ερεθίζουν το γαστρικό βλεννογόνο και ιδιαίτερα τα πλούσια σε αλκοόλη (ούζο, ουίσκι, βότκα, κονιάκ, μπύρα). Ωστόσο, το κρασί χωρίς συντηρητικά σε μικρές ποσότητες και κατά προτίμηση μετά το φαγητό δεν προκαλεί ενοχλήσεις και μπορεί να χρησιμοποιείται απο τον ελκοπαθή. Ο καφές προκαλεί ερεθισμό του στομάχου, ενώ η ερεθιστική του δράση μειώνεται όταν συνδυάζεται με γάλα ή με φαγητό. Στη δίαιτα του πεπτικού έλκους ισχύει ένας πραγματικός κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο ο ελκοπαθής πρέπει να αποφεύγει κάθε τροφή που τον ενοχλεί, έστω και αν ανήκει στις επιτρεπόμενες και αντίθετα μπορεί να χρησιμοποιεί με μέτρο κάθε τροφή πού δέχεται ευχάριστα έστω και αν ανήκει στις απαγορευμένες.