Τσάι και χυμός λεμονιού: Είναι τελικά λιποδιαλύτες;

Γωγώ Φούντα
Τσάι και χυμός λεμονιού: Είναι τελικά λιποδιαλύτες;

Σας αποκαλύπτουμε όλη την αλήθεια πίσω από τα συγκεκριμένα ροφήματα!

Υπάρχει μία γενικότερη πεποίθηση ότι συγκεκριμένες τροφές και κυρίως ροφήματα είναι λιποδιαλυτικά με αποτέλεσμα να αποκτούν εκατομμύρια οπαδούς κυρίως ανάμεσα στο γυναικείο φύλο το οποίο έχει την τάση να κάνει σπασμωδικές και απελπισμένες κινήσεις όσον αφορά στη δίαιτα και την απώλεια βάρους. Είναι όμως αλήθεια ότι συγκεκριμένα ροφήματα λειτουργούν ως λιποδιαλύτες ή απλά όλες μας πετάμε στα σύννεφα;

Το μαύρο τσάι γαι παράδειγμα, θεωρείται το φάρμακο των Κινέζων καθώς μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης. Στο Μανχάταν λοιπόν έχει γίνει μόδα και όλες οι νεαρές κοπέλες που προσέχουν τη σιλουέτα τους πίνουν μαύρο τσάι μανιωδώς πιστεύοντας ότι καίει το λίπος. Μπορεί μεν να έχει αποτοξινωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες αλλά η θεωρία ότι καίει το λίπος είναι εντελώς αβάσιμη. Για να μπορούσε να ισχύει κάτι τέτοιο, η κατανάλωση μαύρου τσαγιού θα έπρεπε να είναι καθημερινή σε υπερβολικές ποσότητες η οποία τελικά θα γινόταν επικίνδυνη, αφού οι τανίνες που περιέχει το μαύρο τσάι εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.

Πολλούς υποστηρικτές ή καλύτερα υποστηρίκτριες έχει αποκτήσει τελευταία και ο χυμός λεμονιού σε ζεστό νερό. Μάλιστα μετά την αποκάλυψη της Beyonce, ότι έχασε τα κιλά της εγκυμοσύνης πίνοντας το συγκεκριμένο ρόφημα, επικράτησε κυριολεκτικά παράκρουση. Δυστυχώς όμως, το λεμόνι επειδή είναι αλκαλική τροφή και όχι όξινη, απλώς βοηθάει στην πέψη και μας παρέχει Βιταμίνη C. Η αποτοξινωτική του δράση είναι άξια λόγου μόνο όταν συνδυάζεται με πρωινό.

Το πράσινο τσάι χαρακτηρίζεται ως το ελιξίριο της Ανατολής καθώς έχει συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και τον έλεγχο της χοληστερίνης. Πλέον στις διαφημίσεις προβάλλεται ως ο απόλυτος εχθρός του λίπους. Για να αδυνατίσει όμως κάποιος πίνοντας πράσινο τσάι θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά πολλά λίτρα. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι βοηθαέι στη διατήρηση της σιλουέτας, αρκεί να επιλέγουμε την πιο φυσική εκδοχή του πράσινου τσαγιού.