Μαγειρέψτε το φαγητό, μην «καίτε» τις βιταμίνες του

Μαγειρέψτε το φαγητό, μην «καίτε» τις βιταμίνες του

«Εκμεταλλευτείτε» την τροφή σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (μέρος πρώτο).

Όσο σημαντική είναι η ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε, άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο τρόπος που την καταναλώνουμε. Δώστε βάση στον τρόπο μαγειρέματος, για να πάρετε από το φαγητό σας, όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

1.Μην πλένετε τα ζυμαρικά πριν το μαγείρεμα και μην τα ξεπλένετε μετά. Πρέπει να τα μαγειρεύουμε με όσο το δυνατόν λιγότερο νερό, γιατί το νερό απομακρύνει τη βιταμίνη Β1, και να μην τα ξεπλένουμε μετά, διότι με αυτόν τον τρόπο απομακρύνουμε το άμυλο.
2.Αποφύγετε να αφήνετε τα όσπρια στο νερό, για πολλές ώρες, για να μαλακώσουν. Με αυτόν τον τρόπο χάνονται οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
3.Κόψτε τις πράσινες σαλάτες (μαρούλι, σπανάκι, ρόκα) με το χέρι. Η επαφή των λαχανικών με τη λάμα του μαχαιριού, προκαλεί οξείδωση και κατά συνέπεια, απώλεια των βιταμινών.
4.Προσθέστε το ελαιόλαδο και το λεμόνι, μετά το μαγείρεμα. Η μεγάλη θερμότητα που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, καταστρέφει τη βιταμίνη C του λεμονιού και τη βιταμίνη Ε του ελαιόλαδου.