Oι 6 τροφές που χαρίζουν καλή υγεία και ευεξία στον οργανισμό μας

Oι 6 τροφές που χαρίζουν καλή υγεία και ευεξία στον οργανισμό μας

Περιέχουν σημαντικά θρεπτικά στοιχεία και αξίζουν να τις εντάξετε καθημερινά στο διατροφικό σας πρόγραμμα

Όσες φορές και να πούμε πως είμαστε ό, τι τρώμε, δεν είναι αρκετές. Προκειμένου να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την υγεία μας καλό είναι να εντάσσουμε στην διατροφή μας τροφές που έχουν τα κατάλληλα συστατικά για το σκοπό αυτό.

Τα πιο θρεπτικά συστατικά των δημητριακών βρίσκονται στις φύτρες τους πριν αυτά μεγαλώσουν και έχουν πολύ σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Φύτρες από φακές, ρεβύθια, φασόλια κλπ βοηθούν σημαντικά στην κυτταρική ανανέωση.

Οι πρωτεΐνες παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για πετυχημένη διατροφή που θα εξασφαλίζει υγεία, ομορφιά και φρεσκάδα. Ο οργανισμός χρειάζεται την πρωτεΐνη για να έχει ενέργεια. Περιορίστε λοιπόν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προτιμήστε το κοτόπουλο χωρίς την πέτσα, τη γαλοπούλα, ακόμα και τα όστρακα και τα θαλασσινά.

Οι υδατάνθρακες, όπως το άμυλο και η ζάχαρη αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας. Εσείς αν θέλετε παράλληλα να διατηρήσετε μία καλλίγραμμη σθλουέτα, προτιμήστε τους σύνθετους υδατάνθρακες όπως είναι τα φρούτα με τη φλούδα (αν τρώτε τη φλούδα πάρτε βιολογικά), τα φασόλια, τα όσπρια αλλά και η βρώμη. Τα κατεργασμένα γεύματα, σνακ, αναψυκτικά, ζυμαρικά προκαλούν θρόμμβωση, κυτταρίτιδα και αποτελούν δύσκολες ενώσεις για το μεταβλισμό μας εφόσον περιέχουν λίπος.

Από την άλλη θαλασσινά όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, οι αντσούγιες αλλά και οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αβοκάντο είναι εξαιρετικές πηγές ω-3 λιπαρών. Τα ω-3 λιπαρά σταθεροποιούν την κυτταρική μεμβράνη ενώ είναι αντιφλεγμονώδη.

Τα καροτινοειδή δίνουν αυτό το πορτοκαλοκόκκινο χρώμα στα φρούτα και στα λαχανικά, στα αβγά και στα ψαρικά (γαρίδες, καραβίδες).Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το παντζάρι, το λάχανο, είναι εξίσου πλούσια σε καροτινοειδή. Όλες αυτές οι τροφές έχουν αυξημένη αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητες σε αυτό το πρόγραμμα.

Τα κρεμμύδια, τα μήλα, το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα βότανα, το γκρέιπφρουτ είναι εξαιρετικά φλαβονοειδή, τα οποία έχουν την εντυπωσιακή ικανότητα να προστατεύουν την κυτταρική μεμβράνη και βοηθούν στη διατήρηση του σφριγηλού και υγιούς δέρματος.

Διαβάστε ακόμη:
Όταν κοιμάστε, τρίζετε τα δόντια σας;

Μην αφαιρείτε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας!