Η υγιεινή και η ασφάλεια στη διατροφή της εγκύου

Η υγιεινή και η ασφάλεια στη διατροφή της εγκύου

Η διατροφολόγος μας κα Φανή Πρεβέντη συμβουλεύει τις μέλλουσες μαμάδες.

Κατά την περίοδο της κύησης είναι απαραίτητο να είμαστε σχολαστικοί με την υγιείνη της τροφής και του χώρου παρασκευής του γεύματος. Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του γεύματος είναι απαραίτητο να ακολουθείται σωστή αποθήκευση, επεξεργασία τροφών και παρασκευή γεύματος. Με άλλα λόγια

1.Να ελέγχεται η προτεινόμενη θερμοκρασία συντήρησης τροφίμων για κάθε τρόφιμο.

2.Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση τροφίμων να είναι καθαρά. Επιπλέον να μην χρησιμοποιούνται σκεύη από εύκαμπτο πλαστικό υλικό. Τα υλικά αυτά όταν εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες παράγουν επικύνδυνα παράγωγα τα οποία περνούν στην τροφή.

3.Να προτιμάται το ψήσιμο στο φούρνο και το βράσιμο σε χύτρες ταχύτητας και να αποφεύγεται το ψήσιμο στο φούρνο μικροκυμάτων, στη σχάρα και στα κάρβουνα

4.Να χρησιμοποιείται διαφορετικό ξύλο κοπής για την προετοιμασία ωμών και μαγειρεμένων φαγητών. Οι πλαστικές επιφάνειες κοπής πρέπει να πλένονται καθημερινά και να αντικαθίστανται τακτικά, ενώ οι ξύλινες επιφάνειες πρέπει να μπαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στο φούρνο μικροκυμάτων.

5.Χρήση καθαρού (πόσιμου) νερού για την παρασκευή και το πλύσιμο των τροφίμων.

6.Τακτικό και σωστό πλύσιμο χεριών (αποφυγή χρήσης υφασμάτινης πετσέτας).

7.Κατανάλωση μεγάλων ψαριών και θαλασσινών με μέτρο (περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως υδράργυρο και μόλυβδο).

8.Αποφύγεται το ωμό ψάρι. Η πιθανότητα μόλυνσης απο παθογόνους μικροοργανισμούς είναι μικρή αλλά αν συμβεί έχει πολύ επικίνδυνες συνέπειες.

9.Εκτός σπιτιού το νερό μεταφέρεται σε ένα γυάλινο σκεύος ή ένα θερμός. Τα πλαστικά εύκαμπτα μπουκαλάκια που αγοράζουμε νερό συχνά εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες και τα επικύνδυνα παράγωγα περνούν στο νερό.