Στάσου, μύγδαλα: Τα 6 πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζατε για αυτά

Στάσου, μύγδαλα: Τα 6 πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζατε για αυτά

Ξέρουμε πως κάνουν καλό στην καρδιά και γενικότερα την υγεία μας, πάμε στοίχημα όμως τα παρακάτω facts για τα αμύγδαλα δεν τα είχατε ξανακούσει (ούτε εμείς):

1. Τα αμύγδαλα ανήκουν στην οικογένεια των ροδάκινων: Πρόκειται τεχνικά για το σκληρό κέλυφος των καρπών της αμυγδαλιάς, η οποία ανήκει με τη σειρά της στα πυρηνόκαρπα δέντρα και θάμνους που παράγουν βρώσιμα φρούτα όπως κεράσια, δαμάσκηνα, ροδάκινα και νεκταρίνια. Αυτό σημαίνει πως τα αμύγδαλα μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιες αλλεργικές αντιδράσεις με αυτές των ροδάκινων.

2. Τα αμύγδαλα είναι από τους ξηρούς καρπούς με τις λιγότερες θερμίδες: Περιέχουν μόλις 160 θερμίδες ανά χούφτα, όπως και τα φιστίκια Αιγίνης. Επίσης έχουν περισσότερο ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο καρπό και περίπου 9γρ. μονοακόρεστα λίπη που κάνουν καλό στη καρδιά, 6γρ. πρωτεΐνης και 3,5γρ. φυτικών ινών.

3. Τα αμύγδαλα κάνουν μεγαλύτερο καλό αν τα φας ωμά ή ξεροψημένα: Αν βλέπετε στις συσκευασίες των αμυγδάλων την ένδειξη «ψημένα» να ξέρετε πως μπορεί να έχουν θερμανθεί σε τρανς ή άλλα ανθυγιεινά λίπη. Να προτιμάτε πάντα αυτά που αναγράφουν «νωπά» ή «ξεροψημένα».

4. Τα ωμά αμύγδαλα δεν είναι ακριβώς ωμά: Έπειτα από δύο κρούσματα σαλμονέλας στην Καλιφόρνια, ένα το 2001 και ένα το 2004, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει ζητήσει από το 2007 την παστερίωση των αμυγδάλων πριν πωληθούν στο κοινό. Ωστόσο, οι αντίπαλοι της παστερίωσης του αμυγδάλου υποστηρίζουν ότι μια τέτοια μέθοδος που χρησιμοποιεί οξείδιο του προπυλενίου, ελλοχεύει μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία από εκείνη της σαλμονέλας.

5. Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου γάλα αμυγδάλου: Θα χρειαστείς μόνο μερικά αμύγδαλα, ένα γλυκαντικό της επιλογής σου, λίγο νερό και ένα multi!

6. Τα αμύγδαλα είναι ο καλύτερος σύμμαχος κατά των ασθενειών: Σύμφωνα με μια έρευνα του 2006, μια χούφτα αμύγδαλα περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα πολυφαινολών, των αντιοξειδωτικών δηλαδή που πιστεύεται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου, ακριβώς όπως ένα φλιτζάνι μπρόκολο ή πράσινο τσάι.