Η γλυκιά γεύση έχει θέση στη διατροφή μας!

Η γλυκιά γεύση έχει θέση στη διατροφή μας!

H διαιτολόγος-διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη συμβουλεύει

Και πάντοτε είχε! Το ξέρατε ότι η γλυκιά γεύση ήταν αυτή που βοήθησε τον άνθρωπο να επιβιώσει στο πρώτο διάστημα της παρουσίας του στον πλανήτη; Το ανθρώπινο είδος είναι φτιαγμένο για να αναζητά τη γλυκιά γεύση. Η γλυκιά γεύση σε ένα τρόφιμο καταδείκνυε πάντα και την παρουσία θρεπτικών συστατικών, όπως πολλά είδη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Επίσης η γλυκιά γεύση προστάτευε τον άνθρωπο από τροφικές δηλητηριάσεις μιας και τα δηλητηριώδη τρόφιμα είναι συνήθως πικρά!

Η σχέση μας λοιπόν με τη γλυκιά γεύση έχει τις βάσεις της στο ανθρώπινο γονιδίωμα, μιας και η έμφυτη «έλξη» προς αυτή είναι καταγεγραμμένη στο ανθρώπινο DNA και αυτό αποτελεί και έναν λόγο που ορισμένοι από εμάς δυσκολεύονται ιδιαίτερα να ζήσουν χωρίς αυτή.

Όμως ο καθιστικός τρόπος ζωής, οι κακές διατροφικές επιλογές και η απώλεια του μέτρου στη διατροφή μας έχει οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας. Εδώ είναι που αρχίζει το πρόβλημα... Το ποσοστό των γλυκών τροφών που καταναλώνουμε είναι ιδιαιτέρως αυξημένο έναντι των υπολοίπων τροφών. Με απλά λόγια τώρα πια υπερκαταναλώνουμε γλυκά και μαζί με αυτά υπερκαταναλώνουμε θερμίδες. Εάν προσθέσουμε σε αυτό ότι ορισμένα άτομα βιώνουν υπερφαγικά επεισόδια καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες σοκολάτας και άλλων γλυκών τροφίμων το πρόβλημα γιγαντώνεται.

Ωστόσο υπάρχει λύση στο πρόβλημα. Όχι, η λύση δεν βρίσκεται στο να κόψουμε τα γλυκά. Τη λύση σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να τη δώσουν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τη γλυκιά γεύση στον καφέ μας, τα αναψυκτικά μας, στο τσάι και σε ορισμένα επιδόρπια ή γλυκά προσλαμβάνοντας λιγότερες θερμίδες από μία επιλογή γλυκού τροφίμου που περιέχει αποκλειστικά ζάχαρη.

Και μην ξεχνάμε! Για να ελέγξουμε το βάρος μας δεν πρέπει μόνο να προσέχουμε τι τρώμε αλλά να φροντίζουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι σωματικά!

Διαβάστε ακόμα

Έχω περιφέρεια και χοντρούς μηρούς. Τι μπορώ να κάνω;

Έκανα δίαιτα αλλά δεν είδα καμιά διαφορά. Πώς μπορώ να χάσω 5-6 κιλά;