Υπάρχουν ροφήματα που βοηθούν να χάσουμε βάρος;

Υπάρχουν ροφήματα που βοηθούν να χάσουμε βάρος;

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη μας λύνει την απορία

Φυσικά και υπάρχουν! Και πλέον αυτό επιβεβαιώνεται και από την επιστημονική έρευνα.

Εδώ και δεκαετίες γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος απώλειας βάρους αποτελεί "χρυσό" κανόνα ώστε η προσπάθειά μας να στεφθεί με επιτυχία. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίσουμε ότι πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά περίπου 2 λίτρα υγρών ή και περισσότερο.

Το να μπορούμε όμως να καταναλώνουμε και άλλα υγρά πλην του νερού, τα οποία θα βοηθούν την προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε θα αύξανε τις γευστικές μας επιλογές και θα έκανε την προσπάθειά μας πιο ευχάριστη και αποδοτική!

Αυτό ακριβώς αποδεικνύει νέα πρωτοποριακή μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity το Μάιο του 2014, και συγκρίνει για πρώτη φορά ευθέως την κατανάλωση ροφημάτων με λίγες ή καθόλου θερμίδες πλέον του νερού με την κατανάλωση μόνο νερού στα πλαίσια ενός οργανωμένου προγράμματος απώλειας βάρους.

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι εθελοντές που κατανάλωναν ροφήματα (και συγκεκριμένα αναψυκτικά) με χαμηλές ή καθόλου θερμίδες έχασαν κατά μέσο όρο 44% περισσότερο βάρος από τους εθελοντές που κατανάλωναν μόνο νερό (απώλεια 5,95 κιλών έναντι 4,09 κιλών σε χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων). Πέραν αυτού, οι εθελοντές που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη και κατανάλωναν ροφήματα με χαμηλές θερμίδες δήλωσαν ότι ένιωθαν μικρότερο αίσθημα πείνας από αυτούς που κατανάλωναν μόνο νερό.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να "ξεσκεπάσουμε" έναν ακόμη διατροφικό μύθο. Συχνά λειτουργούμε σκεπτικιστικά απέναντι στα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και τα τρόφιμα ή τα ροφήματα που τα περιέχουν με αποτέλεσμα να αποκλείουμε την κατανάλωσή τους από τη διατροφή μας. Η αλήθεια είναι ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν τα πιο μελετημένα ανάμεσα στα πρόσθετα τροφίμων και η ασφάλειά τους έχει επιβεβαιωθεί από τους αρμόδιους φορείς όπως η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων).

Αυτό το καλοκαίρι απολαύστε ροφήματα χαμηλών ή καθόλου θερμίδων όπως το παγωμένο τσάι, ο καφές και τα light αναψυκτικά χωρίς φόβο και ενοχές δίνοντας ώθηση στην προσπάθειά σας να αποκτήσετε ή να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Διαβάστε ακόμα

Η γλυκιά γεύση έχει θέση στη διατροφή μας!

Έχω περιφέρεια και χοντρούς μηρούς. Τι μπορώ να κάνω;