Superfood breakfast: Τι να τρως για να ξεκινάς τη μέρα σου με ενέργεια

Superfood breakfast: Τι να τρως για να ξεκινάς τη μέρα σου με ενέργεια

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται»

Αν αναλογιστείς τη φράση, «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», είναι εύκολο να καταλάβεις για ποιον λόγο οι διατροφολόγοι επιμένουν πως δεν πρέπει να παραβλέπεις το πρώτο γεύμα της ημέρας. Διότι ένα ισορροπημένο πρωινό είναι αυτό που σου δίνει την ενέργεια και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου, ώστε να καλωσορίζεις γεμάτη ενέργεια την ημέρα που ανοίγεται μπροστά σου.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, σε μία καθημερινότητα που «τρέχει» με άπιαστες ταχύτητες, πόσο εύκολο είναι να βρεις τον χρόνο που απαιτεί η προετοιμασία ενός πλούσιου και θρεπτικού πρωινού; Κι όμως, ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όταν έχεις εξοπλίσει τα ράφια του ψυγείου και τα ντουλάπια της κουζίνας σου με τα κατάλληλα υλικά, δηλαδή με τα superfoods που συνδυάζουν την ισορροπία, τη γεύση και τη διατροφική αξία, προσθέτοντας μία απολαυστική και wellness «νότα» στην έναρξη της ημέρας σου.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να αναβαθμίσεις τη διατροφική αξία του πρωινού σου και συγχρόνως, θα σου προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζεσαι για να ξεκινάς κάθε πρωί την ημέρα σου με όρεξη και ανεβασμένη διάθεση.

Ένας γλυκός και λαχταριστός συνδυασμός από μπανάνα, μέλι και αποξηραμένα φρούτα

Το πρωί που ξυπνάς, συνήθως δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου μέχρι να φύγεις για το γραφείο. Ακριβώς για αυτό, μπορείς να επενδύσεις σε συνταγές που δεν απαιτούν μεγάλη προετοιμασία και μέσα σε λίγα λεπτά, μπορούν να σου προσφέρουν ένα γευστικό και ολοκληρωμένο γεύμα. Για παράδειγμα, μπορείς να αλείψεις μία φέτα ψωμί του τοστ με ταχίνι, φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου, να προσθέσεις από πάνω λεπτές φέτες μπανάνας και να γαρνίρεις με μέλι και αποξηραμένα φρούτα, όπως goji berries.

Εναλλακτικά, μπορείς να αντικαταστήσεις την επικάλυψη με τυρί ricotta ή τυρί cottage, να προσθέσεις μία μαρμελάδα βατόμουρο ή φράουλα χωρίς ζάχαρη και να γαρνίρεις με τραγανά μακαντέμια. Όσο για το ψωμί που θα χρησιμοποιήσεις ως βάση για τον συνδυασμό σου, να ξέρεις πως το Κρίς Κρίς σου προσφέρει μία νέα, γευστική και ωφέλιμη επιλογή που αξίζει να δοκιμάσεις, δηλαδή τις Φέτες Ζωής Superfoods με Αλεύρι Βρώμης Ολικής Άλεσης και Φυτρωμένους Σπόρους Σίκαλης, όπου αποτελούν φυσική πηγή φωσφόρου και φυτικών ινών.

Για την ακρίβεια, οι σπόροι σίκαλης είναι «πηγή» φωσφόρου, μαγνησίου, πρωτεϊνών και βιταμίνης Β1, ενώ οι διαιτητικές ίνες που περιέχονται στη σίκαλη, βοηθούν στον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, διαθέτουν φυτοοιστρογόνα τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά. Επίσης, οι φυτρωμένοι σπόροι αποτελούν το πρώτο στάδιο ανάπτυξης του φυτού, όπως έχουν υψηλότερη διατροφική αξία, είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενώ είναι πιο εύπεπτοι. Όσο για τη βρώμη, θεωρείται συνώνυμο της ευεξίας, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, β-γλυκάνες και ιχνοστοιχεία, οπότε βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου και είναι μία καλή επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα πέψης.

1655298314096-496576547-BeFunky-collage-(3).jpg

Ένα breakfast σάντουιτς από λιαστή ντομάτα, τυρί, ρόκα και γαλοπούλα

Τις ημέρες που ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σου, αλλά δεν θέλεις να φύγεις από το σπίτι χωρίς να προσφέρεις ένα πλήρες πρωινό στον εαυτό σου, μπορείς να στραφείς στην επιλογή ενός τραγανού breakfast σάντουιτς. Κι όμως, επιλέγοντας τη σωστή φέτα ψωμιού και συνδυάζοντάς τη με την κατάλληλη γέμιση, θα έχεις δημιουργήσει ένα πρωτότυπο πιάτο, το οποίο θα σου προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός σου.

Φυσικά, το περιεχόμενο του σάντουιτς εξαρτάται από τις γεύσεις που προτιμάς να απολαμβάνεις, ωστόσο, υπάρχει μία γευστική πρόταση που υπόσχεται να κάνει πιο απολαυστικά τα πρωινά σου. Τι θα έλεγες, λοιπόν, να έκλεινες ανάμεσα σε δύο Φέτες Ζωής Supefoods με Αλεύρι Ντίνκελ, Κουρκουμά και Chia, μερικά φύλλα ρόκας, τρεις λιαστές ντομάτες, μία φέτα από τυρί με χαμηλά λιπαρά και μία φέτα βραστή ή καπνιστή γαλοπούλα και να ολοκλήρωνες το σάντουίτς σου με αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο; Σε κάθε περίπτωση, να ξέρεις πως οι συγκεκριμένες φέτες του τοστ διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ θα μετατρέψουν το πρωινό σου στην πιο λαχταριστή στιγμή της ημέρας!

Αυτό οφείλεται στους σπόρους chia, οι οποίοι διαθέτουν «καλά» λιπαρά, φυτικές και διαιτητικές ίνες, καθώς και επαρκή ποσότητα ασβεστίου και σιδήρου. Από την άλλη πλευρά, οι κόκκοι από το σιτάρι Ντίνκελ διατηρούν καλύτερα τις βιταμίνες, είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία, ενώ διευκολύνουν την πέψη. Όσο για το ευεργετικό μπαχαρικό, δηλαδή τον κουρκουμά, αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού και έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

1655298226155-633901235-BeFunky-collage-(2).jpg

Ένα τραγανό και χορταστικό τοστ από κρέμα αβοκάντο, αβγό και ξηρούς καρπούς

Για να μπορείς να προσφέρεις στον οργανισμό σου ένα ολοκληρωμένο και ισορροπημένο πρωινό, πρέπει να γνωρίζεις ποια είναι τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται να περιέχει το πρώτο γεύμα της ημέρας. Και για να θεωρείται ένα πρωινό γεύμα ολοκληρωμένο, χρειάζεται να περιλαμβάνει υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Συνεπώς, οι γευστικοί συνδυασμοί που θα δημιουργήσεις, είναι καλό να βασίζονται σε αυτό το θρεπτικό «τρίπτυχο», το οποίο μπορείς να δημιουργήσεις πολύ εύκολα και γρήγορα.

Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις, είναι να αλείψεις μία φρυγανισμένη φέτα από τις νέες Φέτες Ζωής Superfoods με Αλεύρι από Σπόρους Κάνναβης και Λιναρόσπορο, με κρέμα από πολτοποιημένο αβοκάντο, να τοποθετήσεις από πάνω μερικές ροδέλες αβγού και να προσθέσεις λίγο λιναρόσπορο ή ένα μείγμα ξηρών καρπών. Κι όμως, μία τόσο απλή και γρήγορη συνταγή αποτελεί φυσική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων και φυτικών ινών, ενώ θα σε κρατήσει χορτάτη, μέχρι να έρθει η ώρα για το επόμενο γεύμα σου.

Αν δεν το γνώριζες, μάλιστα, ο λιναρόσπορος που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά οξέα, η οποία φτάνει στο 60%, είναι «πηγή» φυτικών ινών, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και αντιοξειδωτικών και μπορεί και βελτιώνει την πεπτική υγεία, ενώ ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα. Όσο για του σπόρους κάνναβης, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως τα τελευταία χρόνια αξιοποιούνται όλο και περισσότερο σε νέες διατροφικές κατηγορίες προϊόντων, καθώς περιέχουν κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και Ω λιπαρά οξέα.

1655298171760-885798971-BeFunky-collage-(1).jpg

Το σίγουρο είναι πως όσο απαιτητικοί και αν είναι οι ρυθμοί της καθημερινότητάς σου, στα ράφια του σούπερ μάρκετ θα βρεις ό,τι ζητάς για να προσφέρεις κάθε πρωί στον εαυτό σου ένα χορταστικό και απολαυστικό πρωινό. Έτσι και αλλιώς, προσθέτοντας στη λίστα σου τις Φέτες Zωής Superfoods του Κρίς Κρίς, οι οποίες δεν περιέχουν ζάχαρη, θα έχεις προσθέσει έναν «σύμμαχο» στη διατροφή σου, ο οποίος θα σου χαρίζει τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεσαι μέσα από συνδυασμούς ιδιαίτερων και εκλεκτών συστατικών.

Μάθε περισσότερα για τα προϊόντα Κρίς Κρίς στην επίσημη ιστοσελίδα της Elbisco.