Είναι καλό να τρέχουμε κάθε μέρα;

Νατάσσα Σχοινά
Είναι καλό να τρέχουμε κάθε μέρα;

Η υπερβολή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα

Το τρέξιμο είναι ένα είδος γυμναστικής που επιλέγουν πολλοί σήμερα, γιατί μπορεί να συνδυάσει πολλά πράγματα σε ένα. Αρχικά, είναι ένας πολύ καλός τύπος αερόβιας άσκησης, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται (βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος, μείωση της πίεσης του αίματος, ρύθμιση του σωματικού βάρους, ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, και άλλα). Ένα από τα πολλά του προτερήματα, όμως, είναι το γεγονός ότι δε χρειάζεται να γραφτείς σε κάποιο γυμναστήριο ή αθλητικό κέντρο για να το εξασκήσεις, αλλά μπορείς απλά να διαλέξεις ένα εξωτερικό σημείο που θα σου άρεσε να τρέχεις. Οπότε δεν ξοδεύεις χρήματα και αλλάζεις και παραστάσεις.

Σε πολλούς, μάλιστα, αρέσει τόσο πολύ που το υιοθετούν στο πρόγραμμά τους σε καθημερινή κλίμακα. Είναι, όμως, καλό για τον οργανισμό; Η απάντηση περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους για να δοθεί.

Το ιδανικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να υπάρχουν μέσα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα 1-2 ημέρες ξεκούρασης. Αυτές δεν απευθύνονται μόνο στην ψυχολογία σου, αλλά κυρίως στο να δώσεις χρόνο στο μυϊκό σου σύστημα να επανακάμψει και να περιοριστούν οι τραυματισμοί από την υπερβολική του χρήση. O Robin Berzin, ιδρυτής και CEO του Parsley Health, αναφέρει στο greatest ότι οι μύες σου χρειάζονται 24-48 ώρες για να ανακάμψουν από την προπόνηση.

Μπορεί εσύ να αισθάνεσαι ότι είσαι έτοιμη να δώσεις πολύ ένταση και διάρκεια κάθε μέρα, χωρίς day off, στο τρέξιμό σου, όμως, η υπερβολή μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα, που -εκτός από τους μυϊκούς τραυματισμούς- μπορεί μακροπρόθεσμα να κάνει κακό στην καρδιά. Εκεί που το καθημερινό τρέξιμο μπορεί να μην έχει κάποιον αρνητικό αντίκτυπο είναι αν αυτό περιορίζεται στα 10 λεπτά, αλλά αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, δεν είναι κάτι που μπορεί να σου δώσει τα fitness αποτελέσματα, στα οποία στοχεύεις.

Αυτό που γενικά προτείνεται είναι περίπου 20-30 λεπτά τη μέρα για 3-5 ημέρες την εβδομάδα.