Γυμνάζεσαι το πρωί με άδειο στομάχι; 2 μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύεις

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Γυμνάζεσαι το πρωί με άδειο στομάχι; 2 μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύεις

Σίγουρα έχεις ακούσει και τους δύο

Μπορείς να πηγαίνεις για τρέξιμο με άδειο στομάχι, ναι ή όχι; Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με αυτό το θέμα. Για μερικούς, αποτελεί τακτικό μέρος της προπόνησης τους, ενώ για άλλους, η γυμναστική με άδειο στομάχι δεν είναι επιθυμητή.

Υπάρχουν λοιπόν 2 μύθοι γύρω από το θέμα αυτό και θα τους δεις παρακάτω, γιατί σίγουρα έχεις ακούσει κάποιον από αυτούς.

#1. Το να γυμνάζεσαι με άδειο στομάχι οδηγεί σε μυϊκή απώλεια

Η γενική γνώμη στο γυμναστήριο είναι ότι η εκγύμναση χωρίς πρωινό οδηγεί σε απώλεια μυών. Αλλά μην ανησυχείς, οι μύες σου δεν θα εξαφανιστούν αμέσως. Συχνά αναφέρεται λανθασμένα ότι χωρίς την πρόσληψη τροφής, ο οργανισμός δεν διαθέτει τους απαραίτητους υδατάνθρακες και τη γλυκόζη (ζάχαρη) για μια προπόνηση το πρωί. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, το σώμα αναγκάζεται να σπάσει τη μυϊκή πρωτεΐνη για να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται.



Με άλλα λόγια, το σώμα χάνει μυς. Αλλά αυτό δεν είναι 100% ακριβές: Το σώμα αποθηκεύει γλυκόζη με τη μορφή γλυκογόνου (αποθηκευμένη μορφή ζάχαρης) στο συκώτι και τους μυς. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα επίπεδα ινσουλίνης του σώματος (τα οποία βοηθούν τα κύτταρα να απορροφήσουν τη ζάχαρη και αναστέλλουν την απώλεια λίπους) και το γλυκογόνο του ήπατος μειώνονται. Αλλά το σώμα εξακολουθεί να έχει τα αποθέματα μυϊκού γλυκογόνου. Έτσι όταν ξεκινάς την πρωινή γυμναστική σου, το σώμα σου παίρνει αρχικά την ενέργεια του από το γλυκογόνο που αποθηκεύεται στους μυς σου.

Αλλά καθώς η προπόνησή σου συνεχίζεται, τα αποθέματα γλυκογόνου - ή απλά υδατάνθρακες - στους μύες σου είναι σχεδόν εξαντλημένα. Ως εκ τούτου, το σώμα σου αναγκάζεται να βρει μια διαφορετική παροχή ενέργειας και όλο και περισσότερο καταφεύγει σε ελεύθερα λιπαρά οξέα για «καύσιμα».

#2. Το να γυμνάζεσαι με άδειο στομάχι είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσεις βάρος

Η γυμναστική με άδειο στομάχι συχνά προσφέρεται ως ο καλύτερος τρόπος για να κάψεις λίπος και να χάσεις βάρος. Ενώ είναι αλήθεια ότι η γυμναστική με άδειο στομάχι, εάν γίνει με τον σωστό τρόπο, μπορεί τελικά να αναγκάσει το σώμα σου να αποκτήσει όλο και περισσότερο την ενέργεια που χρειάζεται από τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, δεν είναι όμως ο καθοριστικός παράγοντας στην απώλεια βάρους.