Άλλαξε τον τρόπο που κολυμπάς για να γυμνάσεις κοιλιά, γλουτούς και πόδια

Πατούλια Κατερίνα
Άλλαξε τον τρόπο που κολυμπάς για να γυμνάσεις κοιλιά, γλουτούς και πόδια

Ελεύθερο ή ύπτιο; 

Θυμάσαι τότε που ήσουν μικρή και ξεκινούσες να κάνεις τα πρώτα σου μαθήματα κολύμβησης; Τότε που είτε στη θάλασσα είτε στην πισίνα προσπαθούσες απλά να επιπλέεις και δεν είχες καθόλου στο μυαλό σου, κιλά, πόντους και λίπος;

Και ελεύθερο έμαθες και στο ύπτιο έκανες εξάσκηση και στην πεταλούδα και επειδή οι γνώσεις που πήρες τότε, θα σου φανούν χρήσιμες και σήμερα, σου βρήκαμε και το πρόγραμμα για να κολυμπάς και να καις παραπάνω και θα σου εξηγήσουμε και ποια σημεία θα γυμνάσεις καλύτερα με κάθε στυλ κολύμβησης.

Το ελεύθερο: Το σώμα βρίσκεται σε παράλληλη με το βυθό ενώ η κίνηση στηρίζεται στα χέρια και τα πόδια και το κορμί στρίβει ελαφρά. Παίρνεις ανάσα στο πλάι στην τρίτη χεριά και γυμνάζεις όλο το σώμα αλλά ιδιαίτερα τους μυς της πλάτης (ραχιαίους), τους ώμους, τους πλάγιους κοιλιακούς, τον τετρακέφαλο και τους οπίσθιους μηριαίους.

Το ύπτιο: Στηρίζεται στην εναλλασσόμενη κίνηση των χεριών και των ποδιών, ενώ το σώμα βρίσκεται ανάσκελα, με την πλάτη στην επιφάνεια του νερού. Το πλεονέκτημα είναι ότι το κεφάλι βρίσκεται έξω από το νερό και έτσι διευκολύνεται η αναπνοή ενώ γυμνάζονται κυρίως οι μύες των ώμων, οι πλάγιοι κοιλιακοί, ο τετρακέφαλος, οι οπίσθιοι μηριαίοι και οι γλουτιαίοι. Θυμίσου να κρατάς τα χέρια κολλημένα στο σώμα κι όχι ανοιχτά.



Η πεταλούδα: Ο συνδυασμός τραβήγματος και επαναφοράς των χεριών με το τίναγμα των ποδιών και το σπάσιμο της μέσης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος αλλά αν τον κατέχεις, γυμνάζεις κυρίως τους μυς της πλάτης και του στήθους, τους κοιλιακούς και τους χαμηλούς ραχιαίους, ένα κοκτέιλ καύσης λίπους.

Το πρόσθιο: Η θέση του σώματος είναι πιο βολική μες στο νερό και μιμείται την κίνηση του βατράχου. Μην περιμένεις θαύματα απλά θα καταφέρεις να γυμνάσεις τους μυς της πλάτης, τους ραχιαίους, τους μυς του στήθους, τους προσαγωγούς, τους τετρακέφαλους, τους κοιλιακούς και τους γλουτιαίους.