8 tips ασφαλείας για βραδινό τρέξιμο

8 tips ασφαλείας για βραδινό τρέξιμο

Καλή η άσκηση και η ευεξία, η ασφάλεια όμως έρχεται πάντα πρώτη.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προτιμούν να πηγαίνουν για τρέξιμο το βράδυ, είτε γιατί δεν προλαβαίνουν κάποια άλλη στιγμή μέσα στη μέρα, είτε γιατί το βρίσκουν πιο χαλαρωτικό να τρέχουν όταν έχει νυχτώσει. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα που το σκοτάδι πέφτει πιο γρήγορα, ο αριθμός αυτών των ανθρώπων αυξάνεται. Πέρα, όμως, από τη σωστή άσκηση, αυτό που πρέπει να προσέχετε όσοι επιλέγετε να τρέχετε το βράδυ είναι, πάνω απ' όλα, η ασφάλειά σας. Ακολουθήστε τους παρακάτω 8 σημαντικούς κανόνες ασφάλειας για το βραδινό τρέξιμο και καλές διαδρομές.

1.Όσο πιο φωτεινά χρώματα, τόσο το καλύτερο: Σιγουρευτείτε πως είστε ορατοί σε όλους. Επιλέξτε ρούχα σε έντονα, φωτεινά χρώματα και ιδανικά επιλέξτε υφάσματα που γυαλίζουν στο σκοτάδι και αντανακλούν τα φώτα των αυτοκινήτων.

2.Καπελωθείτε: Φορέστε ένα αθλητικό καπέλο ή ένα σκουφάκι, επίσης σε έντονο χρώμα, για επιπλέον προστασία αλλά και για να προστατεύει τα μάτια σας από τα φώτα του δρόμου και των αυτοκινήτων.

3.Τρέξτε αντίθετα της ροής του δρόμου: Το ότι μπορείτε να δείτε τα αμάξια δεν σημαίνει πως μπορούν να σας δουν και οι οδηγοί τους. Τρέχοντας αντίθετα του ρεύματος των αυτοκινήτων θα μπορείτε να βλέπετε τα αμάξια που έρχονται, αλλά και να σας βλέπουν και αυτά, αρκετά νωρίτερα.

4.Μάθετε καλά την διαδρομή: Η κίνηση δεν είναι ο μόνος κίνδυνος. Λακούβες, εμπόδια και ανωμαλίες του οδοστρώματος αποτελούν επικίνδυνες παγίδες στο βραδινό τρέξιμο. Πριν ξεκινήσετε να τρέχετε βράδυ, κάντε μερικές φορές τη διαδρομή μέσα στην ημέρα ώστε να μάθετε καλά τον δρόμο και να δημιουργήσετε μια οικεία διαδρομή. Επίσης, βρείτε εναλλακτικές, συντομότερες διαδρομές, για τις μέρες με κακό καιρό.

5.Κάντε εναλλαγές στην διαδρομή σας: Μπορεί να ακουστεί τραβηγμένο, δεν είναι όμως απίθανο κάποιος να παρακολουθήσει την διαδρομή και το πρόγραμμά σας και να σας στήσει ενέδρα με σκοπό την κλοπή. Γι' αυτό φροντίστε να κάνετε συχνές εναλλαγές στη διαδρομή σας και καλού κακού να κρατάτε τα κλειδιά σας στο χέρι σε περίπτωση που χρειαστεί να αμυνθείτε. Επίσης, καλό είναι να ενημερώνετε κάποιον φίλο για τη διαδρομή σας και να αφήνετε κάποιο μήνυμα πριν βγείτε για τρέξιμο.

6.Βγάλτε τα ακουστικά: Το ξέρουμε πως η μουσική είναι από τους βασικότερους παράγοντες για ένα ικανοποιητικό τρέξιμο, καθώς προσφέρει παρέα αλλά και ρυθμό, κατά τη διάρκεια του βραδινού τρεξίματος, όμως, καλό είναι να μην φοράτε ακουστικά. Έχοντας μουσική στα αυτιά σας δεν θα έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε κάποια κόρνα αυτοκινήτου, μια σειρήνα από περιπολικό ή ασθενοφόρο ή οποιονδήποτε άλλον ήχο που θα μπορούσε να προειδοποιήσει για πιθανό κίνδυνο.

7.Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα: Αν είναι δυνατόν, μην πηγαίνετε μόνοι σας για τρέξιμο. Μια ομάδα ανθρώπων, έστω και δύο, με χρωματιστά ρούχα θα είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει ορατή από τους οδηγούς και εσείς θα είστε ασφαλέστεροι. Επίσης, αν τραυματιστείτε κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, θα έχετε άμεση βοήθεια.

8.Διαπιστευτήρια: Πρέπει πάντα να κουβαλάτε μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνο και την ταυτότητά σας, σε περίπτωση ανάγκης. Είναι μια πολύ απλή αλλά και πολύ σημαντική προφύλαξη που μπορεί να σώσει τη ζωή σας αν υποστείτε κάποιο τραύμα ή βρεθείτε σε κίνδυνο.

Τώρα, λοιπόν, που ξέρετε καλύτερα, φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια, ακούστε μερικές φορές αυτό το κομμάτι για να μπείτε στο κλίμα και βγείτε στους δρόμους να απολαύσετε το βραδινό σας τρέξιμο.