Ο μύθος για το κάψιμο του λίπους

Ο μύθος για το κάψιμο του λίπους

Η γυμνάστρια και personal trainer Χριστίνα Πανταζοπούλου μας αποκαλύπτει τις αλήθειες και τους μύθους πίσω από το κάψιμο των θερμίδων.

Το σώμα μας καίει είτε υδατάνθρακες είτε λίπος ανάλογα με τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί, το οποίο με τη σειρά του εξαρτάται από το είδος της δραστηριότητας. Όσον αφορά όμως την απώλεια βάρους οι θερμίδες είναι θερμίδες. Παρόλα ταύτα προκύπτουν κάποιες απορίες οι οποίες έχουνε μετατραπεί σε μύθους!

Ας ετοιμαστούμε να καταρρίψουμε έναν από αυτούς.

Μύθος: Η άσκηση χαμηλής έντασης όπως περπάτημα, είναι προτιμότερη από υψηλής έντασης προπόνηση όπως τρέξιμο ή άλλη έντονη μορφή αερόβιου προγράμματος που εξωθεί τον οργανισμό στα ύψη της λειτουργίας του.

Η αλήθεια: Κατά μία έννοια αυτό είναι σωστό γιατί στην χαμηλής έντασης προπόνηση καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια, αντέχουμε περισσότερο άρα μεγαλύτερο ποσοστό λίπους καίγεται. Όμως θα καίγαμε περισσότερες θερμίδες εάν στο ίδιο χρονικό διάστημα δουλεύαμε σε μεγαλύτερη ένταση (τρέξιμο αντί για περπάτημα π.χ.). Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος παρότι χρησιμοποιείτε μεγαλύτερο ποσοστό λίπους, στο σύνολο οι θερμίδες που καταναλώνετε είναι λιγότερες, με την ήπιας μορφής δραστηριότητα.

Η αύξηση της καύσης του λίπους θα έχει αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους, εξαρτάται όμως από διάφορες συνθήκες όπως το σύνολο των θερμίδων που καίγονται (λίπος και υδατάνθρακας) και το σύνολο των θερμίδων λίπους. Αυτό που έχει σημασία είναι το σύνολο των θερμίδων που καίγονται.

Εάν κάψεις 250 θερμίδες κάθε μέρα από μία σύντομη και γρήγορη δραστηριότητα θα δεις μεγαλύτερη διαφορά στο βάρος και στην απώλεια βάρους, από το να περπατάς κάθε μέρα τον ίδιο χρόνο.


Κατά την ίδια ποσότητα ώρας δεν χρησιμοποιούμε περισσότερες θερμίδες σε χαμηλής έντασης δραστηριότητες. Εάν προσπαθείς να χάσεις βάρος και έχεις μόνο 30΄ θα κάψεις λιγότερες θερμίδες σε χαμηλής έντασης περπάτημα απ' ότι σε μια δραστηριότητα υψηλής έντασης. Δουλεύοντας σε υψηλή ένταση μπορεί να κάψεις χαμηλότερο ποσοστό λίπους αλλά εφόσον καίμε περισσότερες θερμίδες συνολικά, χρησιμοποιούμε πιο πολλές θερμίδες λίπους.