Το σώμα μας μετά τον τοκετό και πως να επανακτήσουμε τη σιλουέτα μας

Το σώμα μας μετά τον τοκετό και πως να επανακτήσουμε τη σιλουέτα μας

Η γυμνάστρια και personal trainer Χριστίνα Πανταζοπούλου εξηγεί πόσο σημαντική είναι η άσκηση μετά τον τοκετό και μαθαίνει στις νέες μανούλες τις τρεις καλύτερες ασκήσεις για να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Συγχαρητήρια, μόλις φέρατε στον κόσμο ένα παιδί. Όχι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο! Οι πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά τον τοκετό είναι πολύτιμες. Είναι το διάστημα για εσάς και την οικογένεια σας όπου θα γνωριστείτε με το νέο μέλος και αυτή η γνωριμία θα είναι για πάντα.

Είναι ένα σημαντικό διάστημα όμως και για τον οργανισμό σας ο οποίος χρειάζεται να επανέλθει από τους 9 μήνες κύησης. Συνήθως μιλάμε για αποκατάσταση τις πρώτες 6 εβδομάδες, αλλά σε πολλές γυναίκες το διάστημα αυτό διαρκεί από 9 μήνες έως και 1 χρόνο. Εάν σκέφτεστε να επιστρέψετε αμέσως στην ρουτίνα σας θα πρέπει να το καθυστερήσετε και να δώσετε μια ανάσα στον οργανισμό σας από όλη την ταλαιπωρία της κύησης και του τοκετού.

Με το που γεννηθεί το μωρό αυτόματα ανακουφίζεστε από όλο το βάρος της κύησης και αυτό σημαίνει ότι αλλάζει το κέντρο βάρους του σώματος και ότι η στάση του σώματος αναπροσαρμόζεται. Ανάλογα επηρεάζονται το μυϊκό και ερειστικό σύστημα. Οι σύνδεσμοι που κρατούν τις αρθρώσεις σας, αν και δεν το αισθάνεστε, είναι ακόμα επηρεασμένοι από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης και για αυτό τον λόγο αρκετά ελαστικοί. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η «διάσταση» του κοιλιακού τοιχώματος που θα πρέπει να τσεκάρει η μαία ή ο γιατρός το πόσο μεγάλη είναι. Όλα αυτά συμβάλλουν στην αδυναμία και αστάθεια του σώματος.

Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές στην επιλογή του προγράμματος που θα ακολουθήσετε, ο γυμναστής να έχει ειδικότητα για άσκηση πριν και μετά την εγκυμοσύνη και φυσικά θα χρειαστείτε και την άδεια του γιατρού σας.

Οι πρώτες πολύ σημαντικές ασκήσεις μετά τον τοκετό:

  1. Επαναφορά κοιλιακού τοιχώματος.
    Ξαπλώνουμε με την πλάτη σε ένα στρώμα γυμναστικής με τα πόδια λυγισμένα. Περνάμε γύρω από την περιοχή της κοιλιάς μια πετσέτα μεσαίου μεγέθους και την σταυρώνουμε μπροστά από τον ομφαλό κρατώντας τις δύο άκρες με τα χέρια μας. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή τραβάμε την κοιλιά προς τα μέσα βοηθώντας παράλληλα την κίνηση τραβώντας την πετσέτα.
  2. Ασκήσεις πυελικού εδάφους.
    Έχετε γεννήσει είτε φυσιολογικά είτε με καισαρική θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τους μύες του πυελικού εδάφους. Καθόμαστε σε μία καρέκλα και τοποθετούμε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια μας. Παίρνουμε εισπνοή και με την εκπνοή σφίγγουμε τους μύες μέσα στην λεκάνη σαν να θέλουμε να κρατήσουμε τα ούρα μας , τραβώντας παράλληλα και την κοιλιά μέσα και πιέζοντας ελαφρώς το μαξιλάρι με τα πόδια. Επαναλαμβάνουμε αντιστρέφοντας την αναπνοή.
  3. Διάταση της γάτας.
    Αν και απλή άσκηση είναι πολύ σημαντική για την ανακούφιση και επαναφορά της σπονδυλικής στήλης. Καθόμαστε στα τέσσερα άκρα και κάνουμε τόξο και καμπούρα με την σπονδυλική μας στήλη. Εκτελούμε την κίνηση αργά και σε κάθε κίνηση αναπνέουμε.


Αυτές είναι ασκήσεις που μπορείτε να ξεκινήσετε σχεδόν αμέσως μετά την γέννα. Η διάρκεια είναι 15' περίπου για αρχή και σιγά σιγά ενσωματώνουμε και άλλες ασκήσεις. Φροντίστε να γυμνάζεστε μετά τον θηλασμό.