10 λόγοι για να... σηκώσετε βάρη!

Γωγώ Φούντα
10 λόγοι για να... σηκώσετε βάρη!

Τα βάρη δεν είναι μόνο για τους body builders!

Μπορεί όταν ακούμε βάρη να φανταζόμαστε αντιαισθητικά σώματα γεμάτα μύες και χωρίς κανένα ίχνος θηλυκότητας, αλλά η συγκεκριμένη άσκηση είναι αρκετά παρεξηγημένη. Την επόμενη φορά λοιπόν, αντί να «λιώσετε» και πάλι στο διάδρομο και το ελλειπτικό προτιμήστε βάρη για την αλλαγή και για τους 10 παρακάτω λόγους:

1.Χάνεται σωματικό λίπος: Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που κάνουν προπόνηση με βάρη 2-3 φορές την εβδομάδα, μέσα σε δύο μήνες θα κερδίσουν μύες ενώ παράλληλα θα έχουν χάσει ακόμα περισσότερο λίπος.

2.Μυική ενδυνάμωση χωρίς φούσκωμα: Σε αντίθεση με τους άντρες οι γυναίκες δεν κερδίζουν όγκο από τα βάρη, επειδή σε σύγκριση με εκείνους έχουν 10-30 φορές λιγότερες ορμόνες που συντελούν στην μυική υπερτροφία.

3.Μειώνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης: Έρευνες έχουν δείξει ότι η προπόνηση με βάρη συμβάλλει στην ενδυνάμωση των οστών αρκεί να γίνει συστηματικά.

4.Βελτιώνεται η απόδοσή σας στα σπορ: Σχεδόν σε όλα τα αθλήματα περιλαμβάνεται γυμναστική με βάρη. Όποιο σπορ και να κάνετε τα βάρη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού.

5.Αυξάνεται η σωματική σας αντοχή: Τα βάρη αυξάνουν σημαντικά τη δύναμή σας και έτσι έχετε περισσότερη ενέργεια.

6.Μειώνονται οι πιθανότητες τραυματισμού, πόνων στην μέση και αρθριτικά: Η προπόνηση δύναμης δε χτίζει μόνο μύες αλλά και δυνατούς συνδετικούς συνδέσμους.

7. Μειώνεται το ρίσκο για καρδιακές παθήσεις: Η άσκηση με βάρη σε συνδυασμό με αερόβια, αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού στις καρδιακές παθήσεις, καθώς μειώνεται η πίεση του αίματος και αυξάνεται η καλή χοληστερόλη.

8.Μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη: Σύμφωνα με έρευνα τα άτομα με μεγάλη περιφέρεια μέσης που ασκούνται έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε αντίθεση με αυτούς που δεν ασκούνται.

9.Ποτέ δεν είναι αργά για να ωφεληθείτε: Ακόμα και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να ωφεληθούν από την προπόνηση με βάρη. Η άσκηση όχι μόνο ενδυναμώνει τους μυς αλλά απομακρύνει τη γήρανση. 'Έρευνα που έγινε σε ανθρώπους άνω των 65 ετών έδειξε ότι η άσκηση με βάρη αντιστρέφει τα σημάδια γήρανσης στους μυς.

10.Ανεβαίνει η διάθεσή σας και καταπολεμάτε την κατάθλιψη: Η γυμναστική με βάρη βελτιώνει σημαντικά την ψυχική διάθεση και αυτοπεποίθηση. Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι η γυμναστική αποτελεί το καλύτερο «χάπι» που δρα αποτελεσματικά τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο στους ασθενείς.