Ζώνες αδυνατίσματος : Τελικά κάνουν θαύματα;

Ζώνες αδυνατίσματος : Τελικά κάνουν θαύματα;

Ο personal trainer Παναγιώτης Κουμαντάκης συμβουλεύει

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για γρήγορα αποτελέσματα στη βελτίωση της εικόνας του σώματος. Γι' αυτό και η συγκεκριμένη εποχή, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την προώθηση προϊόντων που υποτίθεται συμβάλλουν στη μείωση του βάρους, τα οποία δεν έχουν καμία σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση.

Οι ζώνες αδυνατίσματος είναι «ειδικές ζώνες», οι οποίες φοριούνται συνήθως στην περιοχή της κοιλιάς. Ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τις φόρμες αδυνατίσματος, τα ελαστικά κολάν εφίδρωσης, τις «ειδικές» κρέμες, το τύλιγμα του σώματος τοπικά με ζελατίνες κτλ., και υπόσχονται γρήγορη απώλεια λίπους, γράμμωση και τοπικό αδυνάτισμα.

Η λειτουργία τους βασίζεται στο ότι αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος στην περιοχή που φοριούνται, και δημιουργούν ουσιαστικά ένα περιβάλλον που μοιάζει με σάουνα. Αυτό οδηγεί σε μεγάλη εφίδρωση της περιοχής, κάτι που προφανώς δίνει την αίσθηση τοπικού αδυνατίσματος. Η ίδια ακριβώς λειτουργία συμβαίνει και στις περιπτώσεις που κάνουμε άσκηση φορώντας «ζεστά» ρούχα, προκειμένου να επιτύχουμε περισσότερη εφίδρωση.

Ωστόσο ο ιδρώτας που παράγεται στην περιοχή δεν είναι λίπος! Ο ιδρώτας είναι υγρά που αποβάλλονται προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος σταθερή. Έτσι, πίνοντας νερό ξαναπροσλαμβάνονται όλα τα υγρά που αποβλήθηκαν με τον ιδρώτα. Επομένως, τα αποτελέσματα της ζώνης αδυνατίσματος δεν είναι καθόλου θαυματουργά. Αντίθετα, η προσπάθεια του σώματος να αποβάλλει την υπερβολική θερμοκρασία που του προκαλούμε, πιθανόν να λειτουργεί εις βάρος της άσκησης και να κουραζόμαστε γρηγορότερα!

Στην άσκηση δεν υπάρχουν θαυματουργές λύσεις. Η άσκηση όμως είναι θαυματουργή συνήθεια, που οδηγεί στο σώμα που ονειρεύεστε.

Διαβάστε ακόμα

Τα 3 βήματα για super γράμμωση μέχρι το καλοκαίρι. Ο personal trainer Παναγιώτης Κουμαντάκης συμβουλεύει!