Έχω περιφέρεια και χοντρούς μηρούς. Τι μπορώ να κάνω;

Έχω περιφέρεια και χοντρούς μηρούς. Τι μπορώ να κάνω;

H διαιτολόγος-διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη απαντά στα γράμματά σας

Το γράμμα της αναγνώστριας

Ειμαι η Βασω..Ειμαι 16 χρονων. Το υψος μου ειναι 1.71 και το βαρος μου 63 κιλα!! Δεν ειναι τοσο οτι ειμαι χοντρη απλα εχω περιφερεια και χοντρους μηρους..τι μπορω να κανω??

Η απάντηση της διατροφολόγου Φανής Πρεβέντη

Αγαπητή Βάσω,

Το σωματικό σου βάρος είναι φυσιολογικό για το ύψος σου και την ηλικία σου. Αυτό σημαίνει ότι δεν είσαι υπέρβαρη ή παχύσαρκη και για αυτό δεν πρέπει να σε απασχολεί να χάσεις βάρος.

Πρέπει να γνωρίζεις ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του σωματότυπο. Πιθανώς οι δικές σου λιπαποθήκες να βρίσκονται κυρίως στην περιφέρεια και τους μηρούς. Το σωματότυπό μας δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, καθώς εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες. Το μόνο, λοιπόν, που πρέπει να κάνουμε είναι να συμφιλιωθούμε με την εικόνα μας και να την αγαπήσουμε.

Πέραν αυτού κατά τη διάρκεια της ζωής μας μπορούμε να επηρεάζουμε την εικόνα του σωματός μας μέσω της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας. Όταν γυμνάζουμε το σώμα μας και τρεφόμαστε υγιεινά αυτό αντικατοπτρίζεται τόσο στη διάθεσή μας όσο και στην εικόνα μας. Είναι γνωστό ότι ένα γυμνασμένο σώμα είναι πολύ πιο σφριγηλό από ένα σώμα που δεν ασκείται.

Ακόμα, ένα νεαρό άτομο είναι καλό να φροντίζει να μην έχει μεγάλες αυξομειώσεις βάρους. Κάθε φορά που αυξάνουμε το βάρος μας δημιουργούμε καινούρια λιποκύτταρα τα οποία δεν πρόκειται να εξαφανιστούν ακόμα και αν χάσουμε βάρος. Τα λιποκύτταρα παραμένουν για πάντα και απλά γεμίζουν ή αδειάζουν από λίπος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει αντίκτυπο στην εικόνα του σώματός μας.

Όσον αφορά στη διατροφή μας, (για την όψη του σώματός μας) είναι απαραίτητο να είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι. Φροντίσουμε λοιπόν να καταναλώνουμε αρκετά υγρά. Πέρα από το νερό μπορούμε να ενυδατωθούμε καταναλώνοντας χυμούς και ροφήματα όπως το γάλα, τσάι, ο καφές και τα light αναψυκτικά. Η ενυδάτωση του οργανισμού μας αυξάνεται επιπλέον με την κατανάλωση φρούτων λαχανικών, γιαουρτιού, ζελέ φρούτων κ.α. Τέλος καλό θα είναι να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλατιού και τροφίμων που περιέχουν αλάτι (πολλά από τα τυποποιημένα προϊόντα) τα οποία προκαλώντας κατακρατήσεις υγρών επιβαρύνουν την όψη του δέρματός μας.

Στέλνετε τις απορίες σας εδώ

Διαβάστε ακόμα

Έκανα δίαιτα αλλά δεν είδα καμιά διαφορά. Πώς μπορώ να χάσω 5-6 κιλά;

Έκοψα το κάπνισμα. Πώς θα καταφέρω να διατηρήσω το βάρος μου;