Οι 3 κανόνες της κυτταρίτιδας: Όσα πρέπει να ξέρετε για να την νικήσετε μια για πάντα!

Οι 3 κανόνες της κυτταρίτιδας: Όσα πρέπει να ξέρετε για να την νικήσετε μια για πάντα!

Αποκωδικοποιούμε τον μεγαλύτερο εχθρό της γυναίκας για να τον εξαφανίσουμε αποτελεσματικά!

Η «ταυτότητα» του εχθρού!

Παρόλο που η επιστήμη δεν μπορεί να προσδιορίσει, με ακρίβεια, τις αιτίες που προκαλούν την κυτταρίτιδα, οι ειδικοί γνωρίζουν σήμερα ότι αποτελεί μία πολυπαραγοντική δερματική πάθηση, που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των λιποκυττάρων, του συνδετικού ιστού και της μικροκυκλοφορίας περιοχών του σώματος όπως είναι, κυρίως, οι γλουτοί, οι μηροί και η κοιλιά, με τα γνωστά, ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Επίσης, γνωρίζουν ότι οι παρακάτω παράγοντες παίζουν, μεταξύ άλλων, βασικό ρόλο για την εμφάνισή της:

• Οι γυναικείες ορμόνες, αφού η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μετεφηβικής ηλικίας.

• H ποιότητα του δέρματος, η κατανομή του υποδόριου λίπους και η προδιάθεση του λεμφικού και κυκλοφορικού συστήματος.

• Οι συχνές αυξομειώσεις του βάρους, η προσθήκη περιττών κιλών και η κακή μη ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά αλλά και ενεργειακά διατροφή σε συνδυασμό και με κακές διατροφικές συνήθειες, (μειωμένη πρόσληψη υγρών, περιορισμένη κατανάλωση φυτικών ινών, κατανάλωση γευμάτων αργά το βράδυ κλπ).

• Το άγχος, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Κανόνας δεύτερος: Δεν ισχύουν οι μύθοι!

Κι επειδή, περισσότερο από τις αιτίες, μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε τη σωστή... συμπεριφορά απέναντι στην κυτταρίτιδα, ας ξεκινήσουμε από τις ανατροπές! Για παράδειγμα, ο μύθος που συνέδεε την κυτταρίτιδα με την κατανάλωση ροφημάτων όπως ο καφές και τα αναψυκτικά δεν ισχύει, αφού οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να υποστηρίζει αυτή την αντίληψη. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι, κανένας παράγοντας ή τρόφιμο δεν ευθύνεται από μόνο του για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Με άλλα λόγια, μεμονωμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας ή γνωστές «απαγορεύσεις» ή υπερβολικές στερήσεις δεν έχουν ιδιαίτερο όφελος, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα... εξοντώσουν τον εχθρό!

Κανόνας τρίτος: Κι όμως, υπάρχουν κάποιοι κανόνες...

...οι οποίοι μπορούν, τουλάχιστον, να περιορίσουν την παρουσία της κυτταρίτιδας ή και να την προλάβουν και που είναι οι ακόλουθοι:

• Να αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα και κυρίως, την αερόβια άσκηση. Αν δεν είμαστε... φανατικές του γυμναστηρίου, ας θυμόμαστε ότι αρκεί ένας απλός, καθημερινός περίπατος με ζωηρό βήμα, για μισή ώρα!

• Να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, χωρίς στερήσεις μεν, αλλά σίγουρα καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες.

• Να πούμε αντίο σε βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

• Να παρακολουθούμε συστηματικά το ενεργειακό μας ισοζύγιο ώστε να εξασφαλίζουμε ότι, οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε δεν είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνουμε. Τα περιττά κιλά δεν ευθύνονται από μόνα τους για την κυτταρίτιδα, αλλά σίγουρα την επιβαρύνουν!