Άσκηση στο νερό: Μάθετε όλα τα οφέλη της

Άσκηση στο νερό: Μάθετε όλα τα οφέλη της

Ο γυμναστής και personal trainer Παναγιώτης Κουμαντάκης συμβουλεύει

Το νερό, από τα αρχαία χρόνια, αποτελεί ένα μέσο εντός του οποίου μπορεί να εκτελεστεί άσκηση, προκαλώντας πολλαπλά οφέλη στον ασκούμενο. Τα οφέλη αυτά αφορούν τόσο στην υγεία, όσο και στη βελτίωση της απόδοσης.

Το υδάτινο περιβάλλον, έχει μία σειρά από ιδιότητες όπως η άνωση, το ειδικό βάρος, η αντίσταση του νερού, η υδροστατική πίεση κ.α. Οι ιδιότητες αυτές παρέχουν στους ανθρώπους ένα ιδιαίτερο περιβάλλον άσκησης, όπου οι προσαρμογές στο σώμα, οι απαιτήσεις καθώς και οι φορτίσεις στις αρθρώσεις είναι διαφορετικές από ότι στην ξηρά.

Η άσκηση στο νερό είναι κατάλληλη για όλους τους ανθρώπους, με εξαίρεση τα άτομα που πάσχουν από κάποιες ελάχιστες παθήσεις (κυρίως δερματικές). Το κολύμπι είναι ένας άριστος τρόπος βελτίωσης της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, μείωσης του σωματικού λίπους αλλά και γράμμωσης των μυών. Οι τεχνικές προπόνησης στο κολύμπι, όσον αφορά τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και τη μείωση του λίπους είναι ίδιες με αυτές που ισχύουν και στην ξηρά στην αερόβια προπόνηση.

Επιπλέον, η άσκηση στο νερό μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή ενδυνάμωση τους αρχάριους ασκούμενους αλλά και τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού, όλοι οι ασκούμενοι ακόμα και προχωρημένοι αθλητές, μπορούν να εκτελέσουν έντονη προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης.

Επίσης, η άσκηση σε υδάτινο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει ευλυγισία και ευκαμψία στις αρθρώσεις. Είναι άριστο μέσο αποκατάστασης τραυματισμών, ενώ βοηθά στη βελτίωση της λειτουργικότητας, της νευρομυϊκής συναρμογής και στη βελτίωση της απόδοσης σε πολλά αθλήματα.

Διαβάστε ακόμα

Κακή στάση σώματος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!