Γυμναστική: 5 λόγοι για να την αποφύγετε

Γυμναστική: 5 λόγοι για να την αποφύγετε

Δεν έχετε κουράγιο για την καθιερωμένη σας προπόνηση; Δεν χάθηκε κι ο κόσμος!

Υπάρχει ένας κανόνας, σε σχέση με την fitness ρουτίνα μας, που οφείλουμε να μην ακολουθούμε με ευλάβεια. Και αυτός δε είναι άλλος από το ότι οφείλουμε να μην χάνουμε ούτε μία μέρα προπόνησης.

Το να πιέζετε τον εαυτό σας να ακολουθεί πιστά ένα extreme fitness πρόγραμμα μόνο κακό μπορεί να σάς κάνει, αφού η άσκηση είναι, πρώτα απ' όλα, τρόπος ζωής, και όχι δέσμευση. Έτσι κι αλλιώς, ακόμα και οι πιο fit άνθρωποι επιτρέπουν στον εαυτό τους, μία με δύο φορές την εβδομάδα, να χαλαρώσει από την αυστηρόητα της fitness ρουτίνας τους, ώστε να ξεκουραστούν οι μύες τους. Αυτοί είναι οι λόγοι που δικαιολογούν την αποφυγή της προπόνησης, χωρίς τύψεις.

1) Μετά από μία νύχτα κακού ύπνου
Η άσκηση και ο ύπνος μας έχουν μία εύθραυστη, ιδιαίτερη σχέση. Έρευνες αποδεικνύουν ότι, η καλή ποιότητα ύπνου ενθαρρύνει τις καλές επιδόσεις της fitness ρουτίνας μας. Προκειμένου, όμως, να επωφεληθούμε στο μέγιστο, από την άσκησή μας, πρέπει απαραιτήτως να έχουμε κοιμηθεί ένα 7ωρο. Αν, για κάποιες νύχτες συνεχόμενα, η ποιότητα αλλά και η ποσότητα των ωρών ύπνου σας είναι κακή, προτιμήστε να κοιμηθείτε ένα απόγευμα, από το να πάτε στο γυμναστήριο. Η άσκηση σε συνδυασμό με την εξάντληση μπορεί να προκαλέσει επιπλέον στρες στο σώμα σας, αντί για να το ωφελήσει.

2) Αν έχετε συνάχι
Η συστηματική άσκηση είναι αποδεδειγμένο ότι καταπολεμά τα κρυολογήματα, αφού ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αν, παρόλα αυτά, έχετε συνάχι, δεν πειράζει να πάρετε μία μέρα ρεπό από το γυμναστήριο, προκειμένου να δώσετε στον οργανισμό σας την ευκαιρία να γίνει καλά. Το σώμα σας πρέπει να ξεκουραστεί, για να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να θεραπευθεί.

3) Αν νιώθετε στρεσαρισμένη
Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της άσκησης είνια ότι καταπολεμά το στρες. Αν, όμως, έχετε μία δύσκολη εβδομάδα, όπου τίποτα δεν σας φαίνεται να πηγαίνει όπως θα έπρεπε, δεν πειράζει να αποφύγετε την προπόνησή σας για μία μέρα. Επικεντρωθείτε στο πώς θ διαχειριστείτε τις καταστάσεις στη ζωή σας, ώστε, στην επόμενη προπόνηση, να μπορείτε να δώσετε το 100% των δυνατοτήτων σας.

4) Για να περάσετε χρόνο με τους αγαπημένους σας
Το να κάνετε ένα διάλεμμα, προκειμένου να περάσετε καλά και να γιορτάσετε σημαντικά πράγματα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα (για παράδειγμα, για τα γενέθλια της κολλητής σας) είναι εξίσου σημαντικό, για την υγεία σας, με το να γυμνάσετε το σώμα σας. Δείτε το σαν μία ευκαιρία να προσφέρετε στον οργανισμό σας την ξεκούραση που τόσο χρειάζεται. Μην ξεχνάτε ότι, ο fit τρόπος ζωής οφείλει, καταρχήν, να είναι εύκολο να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητάς σας.

5) Αν έχετε τραυματιστεί- έστω και ελαφριά
Το να νιώθετε συγκεκριμένα σημεία του σώματός σας να πονάνε ελαφρώς, μετά την άσκηση, είναι απολύτως φυσιολογικό. Αν, απλώς, είστε λίγο πιασμένη, μπορείτε να ασκηθείτε, την επόμενη μέρα κανονικά, σύμφωνα με το πρόγραμμά σας. Υπάρχει, όμως, και η περίπτωση να έχετε τραυματιστεί ελαφρώς από την τελευταία σας προπόνηση. Σε αυτή την περίπτωση, που νιώθετε υπερβολικά πιασμένη, και πονάτε έντονα σεσυγκεκριμένα σημεία, είανι σοφό να ξεχάσετε την προπόνηση για το επόμενο 24ωρο. Διαφορετικά, υποβάλλετε το σώμα σας στον κίνδυνο ο τραυματισμός να εξελιχθεί σε σοβαρότερο πρόβλημα, το οποίο μπορεί να σας ταλαιπωρήσει μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε ακόμα:
H απλή άσκηση που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού!
Επίπεδη κοιλιά σε 4 βήματα: Κι όμως γίνεται!