Πώς μπορώ να βελτιώσω το αερόβιό μου και να καίω περισσότερες θερμίδες;

Πώς μπορώ να βελτιώσω το αερόβιό μου και να καίω περισσότερες θερμίδες;

O γυμναστής και personal trainer Παναγιώτης Κουμαντάκης συμβουλεύει

Πως θα βελτιώσετε την αερόβια ικανότητα; Ορίστε μερικές συμβουλές.

Δραστηριότητες

Η βελτίωση της αερόβιας ικανότητας, επιτυγχάνεται μέσω δραστηριοτήτων που γίνονται για μεγάλη διάρκεια, χωρίς διάλειμμα, οι οποίες αυξάνουν την καρδιακή συχνότητα. Αυτή μπορεί να είναι jogging, γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, ποδηλασία, χιονοδρομία κτλ. Οι αθλητές πρέπει να επιλέγουν δραστηριότητες που είναι πιο κοντά στα κινητικά πρότυπα που αφορούν το αγώνισμά τους.

Προπονητική ζώνη βελτίωσης

Η προπονητική ζώνη βελτίωσης της αερόβιας ικανότητας κυμαίνεται μεταξύ 55% και 90% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας. Τα αγύμναστα ή λιγότερο γυμνασμένα άτομα θα πρέπει να προπονούνται στα χαμηλότερα όρια αυτής της ζώνης, αυξάνοντας την ένταση σταδιακά.

Διάρκεια και συχνότητα

Η διάρκεια και η συχνότητα της αερόβιας προπόνησης πρέπει να αυξάνονται προοδευτικά, καθώς ο ασκούμενος βελτιώνει την αντοχή του. Ένα βασικό πρόγραμμα ανάπτυξης της καρδιαγγειακής αντοχής πρέπει να έχει διάρκεια 20 έως 60 λεπτά, και να εκτελείται 3-5 φορές την εβδομάδα.

Συνεχής ή διαλειμματική προπόνηση;

Η αερόβια ικανότητα μπορεί να αναπτυχθεί εξίσου και με τη συνεχή και με τη διαλειμματική προπόνηση. Ωστόσο στη διαλειμματική, επειδή οι εντάσεις είναι υψηλότερες, θα πρέπει να την εκτελούν ασκούμενοι που έχουν ήδη αποκτήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο καρδιαγγειακής αντοχής.

Διαβάστε ακόμα

Άσκηση στο νερό: Μάθετε όλα τα οφέλη της