Χρώματα: μάθε ποια μας ανεβάζουν, ποια μας ηρεμούν και πώς μας αλλάζουν τη διάθεση!

Χρώματα: μάθε ποια μας ανεβάζουν, ποια μας ηρεμούν και πώς μας αλλάζουν τη διάθεση!

Ένας ολόκληρος κλάδος ψυχολογίας μελετά την επίδρασή τους στο συναισθηματικό μας κόσμο και αποκαλύπτει πώς να τα χρησιμοποιούμε για να νιώθουμε καλύτερα.  

Έχεις παρατηρήσει ότι τις μέρες που δεν είμαστε καλά ψυχολογικά συνήθως επιλέγουμε σκούρα χρώματα στα ρούχα μας; Ποια δεν έχει μπει στον πειρασμό να ταιριάξει την καταρρακωμένη διάθεσή της με μια total black εμφάνιση; Κι όμως, ένας ολόκληρος κλάδος της ψυχολογίας έχει αποδείξει επιστημονικά ότι τα φωτεινά χρώματα είναι ικανά να μας φτιάξουν τη διάθεση, ακόμα και όταν όλα γύρω μας μοιάζουν γκρίζα.

Το ότι το χρώμα επιδρά στον ψυχισμό μας δεν είναι μια καινούρια ιδέα στον κόσμο της ψυχολογίας. Ο Carl Jung είχε διαπιστώσει πριν δεκαετίες ότι «τα χρώματα είναι η μητρική γλώσσα του υποσυνείδητου», μιλούν δηλαδή απευθείας στο υποσυνείδητό μας ακόμα κι αν εμείς δεν το καταλαβαίνουμε…

Σήμερα, ένας ολόκληρος κλάδος της ψυχολογίας έχει αναπτυχθεί ώστε οι ειδικοί να μελετήσουν την επίδραση των χρωμάτων στο συναισθηματικό μας κόσμο. Η Sally Augustin, δρ Περιβαλλοντικής Ψυχολογίας, μελετά ακριβώς αυτό: πώς η ψυχολογία μας επηρεάζεται από το περιβάλλον μας. Σύμφωνα με τις έρευνές της, κάθε χρώμα προκαλεί παρόμοιες αντιδράσεις στους περισσότερους ανθρώπους, αν και σημαντικό ρόλο παίζουν η κουλτούρα καθενός, καθώς και τα προσωπικά του βιώματα. Για παράδειγμα, στο δυτικό κόσμο το λευκό συνδέεται με την αγνότητα, αλλά σε μερικές χώρες της Ανατολής αποτελεί το χρώμα του πένθους, ενώ η Αμερικανίδα ειδικός έχει δηλώσει πως αντιπαθεί μια συγκεκριμένη απόχρωση του μπλε, επειδή της θυμίζει το χάπι που έπαιρνε όταν ήταν μικρή για την αλλεργία της… Παρ’ όλες τις εξαιρέσεις που σίγουρα υπάρχουν, σε γενικές γραμμές κάθε χρώμα επιδρά με συγκεκριμένο τρόπο στην ψυχολογία μας. Και αναμφίβολα, τα όμορφα χρώματα έχουν την τάση να μας φτιάχνουν τη διάθεση.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να εξαφανίσουμε από την γκαρνταρόμπα μας το all time classic LBD ή τα αγαπημένα μας σκούρα γκρι τοπ; Όχι βέβαια, απλώς είναι καλύτερα να τα αφήνουμε κρεμασμένα στην ντουλάπα όταν η ψυχολογία μας είναι πεσμένη και αντί γι’ αυτά, να προτιμούμε φωτεινά, λαμπερά χρώματα που μας ανεβάζουν τη διάθεση. Η κα. Τζίνα Παναγιωτίδη, Interior & Graphic Designer, εξηγεί ότι «τα εργαστηριακά τεστ και η εμπειρία έχουν αποδείξει ότι υπάρχει ενέργεια στα χρώματα, η οποία επιδρά στην υγεία και την ευεξία μας, την απόδοση στην εργασία, στην ασφάλειά μας, αλλά και στον τρόπο που αγοράζουμε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες». Να ποιες είναι οι ιδιότητες κάθε χρώματος:

psychology-of-color IN 3865a

ΚΟΚΚΙΝΟ: Μας τονώνει και δημιουργεί εγρήγορση, αυξάνοντας τους καρδιακούς χτύπους, λέει η ψυχαναλύτρια Angela Wright, αλλά ταυτόχρονα, η έρευνα των Andrew Elliot και Markus Maier έδειξε πως αυτή του η επίδραση περνάει γρήγορα και, μακροπρόθεσμα, τελικά μειώνει την αναλυτική μας σκέψη και την ικανότητά μας να παραμένουμε συγκεντρωμένοι.

ΜΠΛΕ: Είναι το χρώμα που δηλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι πως είναι το αγαπημένο τους. Η Augustin υποστηρίζει ότι ίσως αυτό εξηγείται γονιδιακά, αφού για τους προγόνους μας ο γαλανός ουρανός και η θέα του καθαρού νερού ήταν καλά σημάδια. Σύμφωνα με την Wright, ειδικά στις πιο απαλές του αποχρώσεις ηρεμεί το πνεύμα, στους σκουρότερους τόνους του χαρίζει διαύγεια σκέψης και είναι το κατεξοχήν χρώμα της επικοινωνίας.

ΚΙΤΡΙΝΟ: «Στη σωστή του απόχρωση μας φτιάχνει τη διάθεση και ανεβάζει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία μας», λέει η Wright. Όμως επειδή πρόκειται για το χρώμα που έχει την πιο έντονη επίδραση στο συναισθηματικό μας κόσμο, πολλοί άνθρωποι το αποστρέφονται, αφού συχνά ενεργοποιεί συναισθήματα όπως θυμό και αναστάτωση.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Ο συνδυασμός του κίτρινου και του κόκκινου μας δίνει ενέργεια και εκπέμπει αξιοπιστία – αυτό βέβαια το γνωρίζουν καλά οι ειδικοί του μάρκετινγκ, γι’ αυτό και πολλές εταιρίες το χρησιμοποιούν στο logo τους. Σύμφωνα με την Wright, πρόκειται για ένα ζεστό χρώμα που όμως καλό είναι να αποφεύγουμε να το συνδυάζουμε με μαύρο.

ΜΟΒ: Στις έντονες αποχρώσεις του έχει την τάση να μας αποσπά την προσοχή, αλλά στις πιο απαλές, όπως το λιλά, είναι χαλαρωτικό. Όπως επισημαίνει η Wright, είναι το χρώμα που συνδέεται με το πνευματικό κομμάτι του είναι μας και γι’ αυτό θεωρείται ευεργετικό για το διαλογισμό.

ΠΡΑΣΙΝΟ: «Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι νοιώθουν ασφαλείς όταν βρίσκονται σε ένα πράσινο περιβάλλον», λέει η κα. Παναγιωτίδη. Επιπλέον, σύμφωνα με την Augustin, το συγκεκριμένο χρώμα συνδέεται αυτόματα στο νου μας με τη φύση και την αναγέννηση, οπότε επιδρά θετικά στη δημιουργικότητά μας. Η Wright επισημαίνει πως επειδή το πράσινο βρίσκεται στο κέντρο του χρωματικού φάσματος, ανάμεσα στα ψυχρά και τα θερμά χρώματα, αποκαθιστά την ισορροπία στο νου, το συναίσθημα και το σώμα μας, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε. Γι’ αυτό, όπως παρατηρεί η κα. Παναγιωτίδη, είναι το κυρίαρχο χρώμα στα νοσοκομεία και τις κλινικές.

green 886a8

ΡΟΖ: Σύμφωνα με τις έρευνες που παραθέτει η Augustin, το έντονο ροζ (όχι όμως το φούξια) έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να μας ηρεμήσει και μάλιστα μας βοηθά να παραμείνουμε ήρεμοι για μεγάλο διάστημα. Γι’ αυτό και το συστήνει όταν έχουμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις και θέλουμε να μην οξυνθούν τα πνεύματα.

ΓΚΡΙ: «Σε επαγγελματικούς χώρους», εξηγεί η κα. Παναγιωτίδη, «διεγείρει τη δημιουργικότητα και συμβάλλει στην επιτυχία. Τα μη δημιουργικά άτομα όμως βλέπουν το γκρι σαν καταθλιπτικό χρώμα».

ΛΕΥΚΟ: Πρόκειται για τη σύνθεση όλων των χρωμάτων, μολονότι πολλοί πιστεύουν ότι όλα τα χρώματα μαζί φτιάχνουν μαύρο. Είναι μινιμαλιστικό, κομψό και καθαρό, αλλά το απόλυτο λευκό, λέει η Augustin, λόγω της έλλειψης οπτικού ερεθίσματος, μπορεί να μας κάνει να χανόμαστε στις σκέψεις μας. Γι’ αυτό, δεν ενδείκνυται όταν θέλουμε να ησυχάσουμε το μυαλό μας.

ΜΑΥΡΟ: Ακριβώς όπως απορροφά όλα τα χρώματα, λέει η Wright, έτσι απορροφά και όλη την ενέργεια από το περιβάλλον μας, προστατεύοντας τον εσωτερικό μας κόσμο. Όμως επειδή συμβολίζει την απουσία χρώματος, όταν είμαστε επιβαρυμένοι συναισθηματικά, δεν μας προσφέρει καμία ανακούφιση και, αντίθετα, περνάει ένα μήνυμα απειλής.

ΚΑΦΕ: «Οι ειδικοί στα χρώματα μας λένε ότι το καφέ είναι το χρώμα που συμβολίζει το μη επίσημο και έτσι παροτρύνει τους άλλους να ξανοιχτούν και να μιλήσουν ελεύθερα», τονίζει η κα. Παναγιωτίδη. Είναι ζεστό και δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας.

http://tapintoyourinnerpower.blogspot.gr/