Γιατί αγχώνεσαι; Τι (υπέροχο) λέει η επιστήμη για εσένα που είσαι 30 και κάτι!

Γιατί αγχώνεσαι; Τι (υπέροχο) λέει η επιστήμη για εσένα που είσαι 30 και κάτι!

Aν διανύεις τη δεκαετία των 30 έχεις πολλούς λόγους να είσαι μια πολύ ευτυχισμένη γυναίκα

Η σύγχρονη κουλτούρα, αλλά και τα πρότυπα που απεικονίζονται στα σίριαλ και στη μεγάλη οθόνη συχνά παρουσιάζουν την δεκατία των 30 ως τα καλύτερα χρόνια για κάθε άνθρωπο. Απελευθερωμένη πλέον από τις οικονομικές δυσκολίες και τα συναισθηματικά μπερδέματα των 20 και κάτι και λίγο πριν τις προκλήσεις των δεκαετίων 40, 50 και 60 οι επιστήμονες λένε πως τα 30 είναι η καλύτερη ηλικία για εσένα από άποψη ευθυνών και ελευθερίας. Αυτό λένε τα μοντέρνα πρότυπα. Η επιστήμη άραγε έχει την ίδια άποψη;

Έρευνες του εξωτερικού κατέληξαν πως τα 35 είναι η καλύτερη ηλικία και πως η πραγματική ευτυχία ενός ανθρώπου ξεκινά στα 33.
Η έναρξη και το τέλος της δεκαετίας αυτή χαρακτηρίζεται από σημαντικές αλλαγές στη ζωή ενός ανθρώπου. Το να κάνεις μια σημαντική κίνηση στην καριέρα σου, να αλλάξεις πόλη όπου διαμένεις για να κυνηγήσεις τα όνειρά σου ή να κάνεις μια ουσιαστική ερωτική σχέση γίνεται κοντά στα 30.

Αυτοί είναι οι λόγοι που τώρα είσαι πιο ευτυχισμένη από ποτέ:

Θα επιτύχεις το ερωτικό σου ζενίθ
Ένα από τα πράγματα που θα απολαύσεις στα 30 σου είναι το καλό σεξ. Σύμφωνα με τις έρευνες μία γυναίκα φτάνει στο σεξουαλικό αποκορύφωμα στη δεκαετία των 30 και στο ξεκίνημα των 40. Σε αυτές τις ηλικίες οι γυναίκες είναι περισσότερο ενεργές σεξουαλικά κατά τις οποίες αναφέρουν περισσότερες σεξουαλικές φαντασιώσεις και περισσότερο απολαυστικό σεξ. Ο λόγος; Πολλές γυναίκες αναφέρουν πως στα 30 τους νιώθουν περισσότερο σέξι και έχουν καλύτερη εικόνα για το σώμα τους και άρα καλύτερη σεξουαλική ζωή. Η έρευνα υπογραμμίζει πως στα 31 ακριβώς η γυναίκα έχει περισσότερη σεξουαλική αυτοπεποίθηση από κάθε άλλη ηλικία.

Νέα επιτεύγματα στην καριέρα σου
Ενώ η δεκαετία των 20 γενικά χαρακτηρίζεται από την ολοκλήρωση των σπουδών σου, την ανεργία σε πολλές περιπτώσεις, τον επαγγελματικό σου προσανατολισμό και ατελείωτες ώρες εργασίας για να αναρριχηθείς η δεκαετία που ακολουθεί έχει περισσότερες επαγγελματικές επιτυχίες και οικονομικές απολαβές.
Οι ηλικίες από 30 – 39 είναι η περίοδος των καλύτερων επαγγελματικών στιγμών. Οι γυναίκες σε αυτή την ηλικία ανυπομονούν και δουλεύουν για να τα καταφέρουν. Σύμφωνα με σχετική έρευνα αν είσαι καλλιτέχνης ή επιστήμονας είναι πιο πιθανό να τα καταφέρεις στα μέσα της δεκαετίας των 30. Μάλιστα, παλιότερη έρευνα είχε δείξει πως οι νικητές των βραβείων Νόμπελ στη φυσική ήταν σε ηλικία 36 ετών όταν έκαναν την έρευνα που τους χάρισε τελικά το βραβείο.

Η προσωπικότητα σου δεν θα αλλάξει πολύ
Ο ψυχολόγος του Harvard William James είπες πως μετά τα τριάντα η προσωπικότητα του ανθρώπου έχει διαμορφωθεί πλήρως. Ο ίδιος θεωρεί πως η προσωπικότητα του ανθρώπου σταθεροποιείται μόλις βγούμε από την εφηβεία. Τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας έχουν σε ένα βαθμό διαμορφωθεί από γενετικά χαρακτηριστικά. Από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι τα 20 οι προσωπικότητες εξελίσσονται σημαντικά και οι αλλαγές σταματούν όταν πλησιάζουμε τα 30. Έτσι το ουσιαστικό κομμάτι μας δεν θα αλλάξει μετά τα 20. Η ζωή μας γίνεται πιο σταθερή και το ίδιο και ο χαρακτήρας μας και άρα η ηρεμία που επέρχεται είναι λόγος να νιώθεις και να είσαι ευτυχισμένη.

Θα ζήσεις μια "δημιουργική" κρίση
Σε όλες τις δεκαετίες θα βιώσεις μια κρίση και τα 30 δεν αποτελούν εξαίρεση. Η κρίση της μέσης ηλικίας είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να εμφανιστεί από τα μέσα της δεκαετίας των 20 μέχρι και τα 30. Αυτή η περίοδος δημιουργεί αγωνία και ερωτηματικά για την ίδια τη ζωή που γεννιούνται από συναισθήματα επαγγελματικής ή συναισθηματικής απογοήτευσης.
Αυτό, όμως, το συναίσθημα σε κάνει να θες να αλλάξεις, να βρεις ένα άλλο πλάνο ζωής και σε σπρώχνει να ξαναχτίσεις τη ζωή σου σε νέα βάση. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά το τέλος της σε ανταμείβει. Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιτώντας τα χρόνιας αυτής της κρίσης είχα θετικά συναισθήματα.

Η πραγματική ευτυχία υπάρχει
Έρευνα του 2012 έδειξε πως το 70% των Bρετανών δεν ήταν πραγματικά ευτυχισμένοι μέχρι την ηλικία των 33. Οι μισοί συμμετέχοντας στην εν λόγω έρευνα είπαν πως η ζωή είναι πιο διασκεδαστική μετά τα 33, το 42% είπε πως έγιναν πιο αισιόδοξοι σε εκείνη την ηλικία και το 38% είπαν πως βίωναν λιγότερο στρες από όσο όταν ήταν 20 και κάτι. Μπορεί η αίσθηση της αθωότητας να χάνεται μετά τα 30, αλλά η αίσθησή μας για την πραγματικότητα έχει πια περισσότερη ελπίδα, δυναμισμό και υγιή αντίληψη για τα ταλέντα και τις ικανότητές μας. Κλείνοντας, ακόμη μία βρετανική έρευνα υπογραμμίζει την ευτυχία των 30 και κάτι. Επιτυγχάνουμε ισορροπία σε επαγγελματική ζωή και προσωπική στην ηλικία των 34 και πραγματική ευτυχία στα 38.

Δεν έχεις λοιπόν καλούς λόγους για να νιώσεις σήμερα πιο χαρούμενη;

Διαβάστε ακόμη:

Έχετε νεύρα; 6 κινήσεις που πρέπει οπωσδήποτε να... αποφύγετε

Χειμερινή κατάθλιψη: 3 + 1 απλοί τρόποι να βρείτε και πάλι το χαμόγελό σας