To τέρας της κατάθλιψης και τα ιερά... τέρατα της δημοσιογραφίας

To τέρας της κατάθλιψης και τα ιερά... τέρατα της δημοσιογραφίας

Ο Σταμάτης Μαλέλης γράφει στο Queen.gr 

Γίναμε πάλι μάρτυρες μιας υστερίας που με αφορμή την αεροπορική τραγωδία στη Νότια Γαλλία επιχείρησε να στοχοποιήσει τους πάσχοντες από κατάθλιψη.


Συγκεκριμένα πολλά μέσα με αφορμή κάποιες δηλώσεις ...φίλων και συγγενών ταύτισαν την κατάθλιψη με την ...τρέλα και παρουσίασαν τους καταθλιπτικούς ανθρώπους ως επικίνδυνους.


Επικίνδυνοι προφανώς είναι οι αδαείς δημοσιογράφοι που ούτε καν καταλαβαίνουν πόσο κακό κάνουν σε μεγάλες ομάδες πληθυσμών.


Η ομάδα μου και εγώ, με αφορμή την έκδοση του τρίτου μου βιβλίου που έχει σχέση με την κατάθλιψη περιοδεύουμε σε όλη την Ελλάδα με ένα μοναδικό στόχο, με σκοπό να χτυπήσουμε το στίγμα της κατάθλιψης και να πείσουμε τους πάσχοντες συμπολίτες μας να απευθυνθούν στον ειδικό. Μαζί μας έρχονται επιστήμονες , ψυχολόγοι και ψυχίατροι που δίνουν απαντήσεις και συνομιλούν με τους πολίτες.


Στην προσπάθεια αυτή όλοι δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Και το μεγαλύτερο βραβείο για μας και την ομάδα του kontasou.com που έχουμε συστήσει είναι να μας πουν έστω και λίγοι άνθρωποι ότι βρήκαν το κουράγιο να απευθυνθούν στον ειδικό.
Και ξαφνικά εκεί που νομίζουμε ότι και εμείς όπως και πολλοί άλλοι ανοίγουμε το δρόμο έρχεται μία μειοψηφία...ειδικών δημοσιογράφων να μας πάει πίσω και να ακυρώσει στην ουσία ότι καταφέραμε.


Αναγκάσθηκε η ψυχιατρική εταιρία να βγάλει ανακοίνωση για να βάλει τα πράματα στη θέση τους αλλά και εξέχοντες καθηγητές να εξηγήσουν πόσο περίπλοκα είναι τα θέματα της ψυχικής υγείας και ότι δεν γίνεται να παρουσιάζουν ότι ο πιλότος έριξε το αεροπλάνο επειδή είχε κατάθλιψη. Είναι ντροπή.

Ως ένας από τους ανθρώπους που έχω έρθει σε επαφή με το τέρας της κατάθλιψης πρέπει να σας πω , βιωματικά, ότι οι καταθλιπτικοί είναι άνθρωποι που αγαπούν και θέλουν να αγαπιούνται. Είναι πλάσματα δημιουργικά που δεν θα μπορούσαν να πειράξουν μύγα.


Παράκληση ας σταματήσουν οι αδαείς να ισοπεδώνουν τις ψυχικές ασθένειες. Ας αφήσουν τους ειδικούς να μιλήσουν. Γιατί όσο μιλούν οι ίδιοι τα θύματα είναι περισσότερα...