Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους; SOS! Σαμποτάρεις την ευτυχία και την επιτυχία σου

Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους; SOS! Σαμποτάρεις την ευτυχία και την επιτυχία σου

 

3 λόγοι που εξηγούν γιατί η σύγκριση δεν βγάζει πουθενά και είναι και ψυχοφθόρα

 

«Με τη Ναταλία ξεκινήσαμε μαζί στην εταιρία, από την ίδια θέση, με τον ίδιο μισθό και τα ίδια προσόντα και σήμερα, 2 χρόνια μετά, εκείνη έχει πάρει προαγωγή και αύξηση, ενώ εγώ είμαι ακόμα στα ίδια». «Τρέμω και μόνο στην ιδέα να ξεκινήσω γυμναστήριο γιατί ξέρω ότι όλες οι άλλες έχουν σίγουρα καλύτερο σώμα». «Η κολλητή μου έχει καλύτερη δουλειά, καλύτερους συντρόφους, πιο ωραίο στυλ, περισσότερους φίλους…». Σίγουρα έχεις μπει στη διαδικασία να συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάποιον άλλο και σίγουρα το έχεις κάνει παραπάνω από μία φορά. Πολύ απλά, γιατί το κάνουμε όλοι και όλες και μάλιστα πολύ συχνά. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή μας η συνήθεια σαμποτάρει την ευτυχία και την επιτυχία μας, καταρρακώνοντας τόσο την ψυχολογία όσο και την αποτελεσματικότητά μας.

Σύμφωνα με μια μερίδα ψυχολόγων, όπως ο Leon Festinger, η σύγκριση μας κινητοποιεί και μας δίνει κίνητρο και ώθηση ώστε να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο να πετύχουμε όσα θέλουμε. Όμως, σύμφωνα με τη δρ Deborah Carr, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Rutgers University, και πολλούς άλλους επιφανείς επιστήμονες, το να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με οποιονδήποτε άλλο είναι μάταιο και ψυχοφθόρο, αφού πάντα θα υπάρχει κάποιος καλύτερος από εμάς που θα ανεβάζει τον πήχη τόσο ψηλά ώστε να μας ρίχνει την ψυχολογία κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να τον φτάσουμε. Πάντα θα υπάρχει μια κοπέλα με πιο γυμνασμένους γλουτούς στο γυμναστήριο, μια φίλη πιο αδύνατη, μια συνάδελφος πιο επιτυχημένη, μια γνωστή που δεν χάνει ποτέ την αισιοδοξία της ακόμα και στα δύσκολα… Και μπαίνοντας σε σύγκριση, καταρρακώνουμε την αυτοπεποίθησή μας, ακυρώνουμε τον εαυτό μας, γεμίζουμε με ενοχές και γινόμαστε οι πιο σκληροί κριτές μας.

aftopepoithisi-sigkrisi-psyxologia-in2 de5a1

3 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

1.Η «τελειότητα» που βλέπουμε στους άλλους είναι μια ψευδαίσθηση

Μπορεί να νομίζουμε ότι όλες εκείνες οι celebrities που εμφανίζονται παντού και πάντα χαμογελαστές έχουν λύσει όλα τα προβλήματα της ζωής τους, αλλά ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι οι ίδιες μόλις μείνουν μόνες, όταν σβήσουν οι προβολείς της δημοσιότητας και βρεθούν μακριά από τα φλας των παπαράτσι, δεν κρύβουν το πρόσωπό τους στο μαξιλάρι κλαίγοντας; Αυτό που βλέπουμε, τονίζει η Carr, δεν είναι παρά μόνο ένα μέρος της αλήθειας. Ολόκληρη την αλήθεια καθενός την βλέπει μόνο ο ίδιος, άντε και ένα ή δύο πολύ κοντινά του πρόσωπα. Γι’ αυτό, πριν βιαστείς να εξιδανικεύσεις την τέλεια επαγγελματική ζωή της συναδέλφου που πήρε άλλη μία προαγωγή, σκέψου πόσες απορρίψεις έχει εισπράξει ή πόσα πράγματα έχει θυσιάσει από την προσωπική της ζωή για χάρη των επαγγελματικών της…

2.Δεν ξεκινούν όλοι από το ίδιο σημείο

«Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με περισσότερα αβαντάζ από άλλους: ένα τέλεια συμμετρικό πρόσωπο. Ασταμάτητο μεταβολισμό. Πλούσια οικογένεια. Κοινωνικό δίκτυο που τους εξασφαλίζει τις καλύτερες δουλειές πριν ακόμα αυτές ανακοινωθούν στο κοινό. Παρόλα αυτά, εμείς συνεχίζουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας [και] με αυτούς και μάλιστα τα βάζουμε με εμάς επειδή δεν προσπαθούμε αρκετά», εξηγεί η ειδικός. «Κι όμως, καλά θα κάνουμε να το καταλάβουμε ότι καλώς ή κακώς, δεν παίζουμε όλοι στην ίδια έδρα». Όσο κι αν θαυμάζουμε την καριέρα της Cara Delevingne ή τα ζυγωματικά της Angelina, το γάμο της Aniston με τον Theroux ή τα παιδιά των Beckham, καθένας μας παίζει τη δική του παρτίδα στο παιχνίδι που λέγεται «ζωή».

3.Η σύγκριση μετατρέπει φίλους και συμμάχους σε ανταγωνιστές

«Σε έναν τέλειο κόσμο, όλοι και όλες θα χαίρονταν με την ψυχή τους για τις χαρές και τις επιτυχίες των άλλων», λέει η Carr. Η αλήθεια είναι όμως ότι απέχουμε πάρα πολύ από αυτόν τον τέλειο κόσμο. Γιατί συχνά τοποθετούμε τον πήχη της δικής μας ευτυχίας και των επιτευγμάτων μας ανάλογα με όσα έχουν κατακτήσει οι άλλοι και, τότε, αναπόφευκτα δημιουργούμε μόνες μας μέσα μας συναισθήματα ζήλιας. «Απλώς θυμηθείτε: με τον καιρό, η όποια επιτυχία οποιουδήποτε άλλου ίσως τον φέρει σε θέση να βοηθήσει και τους υπόλοιπους, συμπεριλαμβανομένου και εσάς», τονίζει η ειδικός.

aftopepoithisi-sigkrisi-psyxologia-in1 c404d

Η ΜΟΝΗ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΑΣ (& ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ)

Η μοναδική περίπτωση που η σύγκριση μπορεί να λειτουργήσει υπέρ μας είναι, σύμφωνα με την Carr, αν συγκρίνουμε το πώς είμαστε σήμερα με το πώς ήμασταν στο παρελθόν ή το πώς θα θέλαμε να είμαστε στο μέλλον. «Είτε πρόκειται για έναν ενήλικα που θέλει να αλλάξει αντικείμενο εργασίας είτε για μια μαθήτρια που ονειρεύεται να σπουδάσει Νομική, το να έχουμε μια σαφή εικόνα του τι πρέπει να κάνουμε και τι πρέπει να αλλάξουμε μπορεί να μας βοηθήσει να θέσουμε ρεαλιστικά βήματα ώστε να πετύχουμε όσα θέτουμε ως στόχο».

Επιπλέον, αυτή η τεχνική την οποία η Carr ονομάζει «χρονική σύγκριση» μπορεί να μας βοηθήσει να υπερβούμε τα εμπόδια που ορθώνονται ανάμεσα στο τώρα μας και στο πώς θέλουμε να διαμορφώσουμε το αύριο μας. «Σήμερα στο τρέξιμο δυσκολεύτηκες να “βγάλεις” ακόμα και τα 5 χιλιόμετρα, ενώ στην προηγούμενη προπόνηση έτρεξες με ευκολία 8; Δες τι άλλαξε και τι μεσολάβησε. Ίσως δεν κοιμάσαι καλά τελευταία, μπορεί να έχεις πολλά στο μυαλό σου όσον αφορά τη δουλειά ή να υπάρχει κάποιο οργανικό πρόβλημα. Αυτές οι πληροφορίες θα σου δώσουν μια εικόνα του τι σε εμποδίζει να φτάσεις το 100% σου».

«Με το να επικεντρωνόμαστε στη δική μας αυτοβελτίωση, στο πώς θα γίνουμε καλύτερες σε ό,τι κάνουμε, αντί να αναλωνόμαστε σε μάταιες συγκρίσεις, ακολουθούμε μια καλή στρατηγική για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και, ιδανικά, οι αγαπημένοι μας θα είναι εκεί να μας σταθούν σαν σύμμαχοι και όχι σαν ανταγωνιστές».

EXTRA TIP: Εννοείται πως αν είναι ψυχοφθόρο για εμάς το να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με οποιονδήποτε άλλο, τότε αυτή η τακτική είναι δυο φορές πιο καταστροφική αν την εφαρμόζουμε στο παιδί μας. Οι ψυχολόγοι προειδοποιούν ότι συγκρίνοντας τις επιδόσεις, τις ικανότητες και τις δυνατότητες ενός παιδιού με κάποιου άλλου, μηδενίζουμε την αυτοπεποίθησή του και τις πιθανότητες να είναι ευτυχισμένο.

Διάβασε ακόμα:

«Δεν ξέρω τι θέλω» - 5 tips για να βρεις τι σε κάνει ευτυχισμένη

Test: Βρες τα δυνατά σου χαρτιά και πάρε το δρόμο προς την ευτυχία!

http://tapintoyourinnerpower.blogspot.gr