Άγχος vs κατάθλιψη: Το τεστ των 7 ερωτήσεων

Άγχος vs κατάθλιψη: Το τεστ των 7 ερωτήσεων

Οι αϋπνίες, η νευρικότητα, η κακή διάθεση και η απαισιοδοξία ταλαιπωρούν κάθε άνθρωπο σε κάποιες φάσεις της ζωής του αλλά μπορεί να χαρακτηρίζουν και ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Αναπόφευκτα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα: Πώς θα ξέρουμε αν φταίει το άγχος ή η κατάθλιψη γι’ αυτά που νιώθουμε και που μας εμποδίζουν να χαρούμε τη ζωή;

«Τόσο το άγχος όσο και η κατάθλιψη είναι πολύ συχνές ψυχικές διαταραχές, γι’ αυτό και συχνά συγχέονται» αναφέρει η Άλισον Ρος, ψυχολόγος και εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συλλόγου Ψυχολογίας (APA). Μάλιστα, προσθέτει, οι ίδιοι νευροδιαβιβαστές –όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη– παίζουν ρόλο-κλειδί και στις δύο διαταραχές.

Αν και το άγχος και η κατάθλιψη μοιράζονται κάποια κοινά αίτια και συμπτώματα και πολλές φορές αντιμετωπίζονται με τις ίδιες μεθόδους (π.χ. ψυχοθεραπεία), είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να κατανοήσουμε τις διαφορές τους. Η σωστή διάγνωση είναι άλλωστε η αρχή για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε πάθησης.

Το παρακάτω σύντομο τεστ, το οποίο περιλαμβάνει μόλις 7 ερωτήσεις, εξερευνά βασικές πτυχές τους άγχους και της κατάθλιψης και μπορεί να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε αν αυτά που νιώθετε οφείλονται σε κάποια από τις δύο διαταραχές.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr