Μήπως είσαι workaholic; Ιδού όσα πρέπει να ξέρεις

Μήπως είσαι workaholic; Ιδού όσα πρέπει να ξέρεις

Πώς θα το αντιμετωπίσεις;

Ο όρος «εργασιοβολισμός» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1971 από τον ψυχολόγο Wayne Oates, και τον χαρακτήρισε ως καταναγκασμό ή ανεξέλεγκτη ανάγκη να δουλεύουμε ασταμάτητα. Έκτοτε, οι ψυχολόγοι και οι ερευνητές ψυχικής υγείας αμφισβητούν τον ορισμό.

Αν και δεν είναι μια επίσημα αναγνωρισμένη διαγνωστική διαταραχή στη νέα έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), ένα πράγμα είναι σαφές: Είναι πάρα πολύ μια πραγματική κατάσταση ψυχικής υγείας και μπορεί να έχει πολύ πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων. «Ο εθισμός στην εργασία είναι μια περίπλοκη κατάσταση στην οποία ένα άτομο αναπτύσσει μια ψυχολογική, συναισθηματική και κοινωνική εξάρτηση από την εργασία», εξηγεί ο Matt Glowiak, εξουσιοδοτημένος κλινικός επαγγελματίας σύμβουλος στο Ιλινόις. «Είναι χρόνιο και προοδευτικό».

Ο Δρ. Brian Wind, κλινικός ψυχολόγος και επικεφαλής κλινικός λειτουργός σε κέντρο θεραπείας εθισμού, συμφωνεί.

«Τα άτομα με εθισμό στην εργασία συχνά εργάζονται υποχρεωτικά εις βάρος άλλων πτυχών της ζωής τους», εξηγεί. «Μπορεί να εργάζονται πολλές ώρες ακόμη και όταν δεν είναι απαραίτητο, να θυσιάζουν τον ύπνο για να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους και να είναι παρανοϊκοί για την απόδοση της δουλειάς τους. Μπορεί να είναι εμμονή για να σκεφτούν τρόπους να ελευθερώσουν περισσότερο χρόνο για δουλειά και να αγχωθούν εάν σταματήσουν να εργάζονται».

Ο εθισμός στην εργασία δεν είναι ο ίδιος με το να δουλεύεις πολλές ώρες, κάτι που καθιστά τόσο δύσκολο τον εντοπισμό. Ακόμα και το 1998, οι Ηνωμένες Πολιτείες πίστευαν ότι είχαν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που εργάζονται περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα. Ορισμένα επαγγέλματα βασίζονται απλώς σε μεγάλες ώρες εργασίας. Ακριβώς επειδή κάποιος έχει μια από αυτές τις εργασίες δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα εθισμένος σε αυτό που κάνει.

Workaholism και προβλήματα υγείας

Όταν αγωνίζεσαι να αποκολληθείς από τη δουλειά, αρχίζεις κα σκέφτεσαι διάφορα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα άγχους, στρες, κατάθλιψης και προβλημάτων ύπνου, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012. Με χρόνιο άγχος, το σώμα σου αρχίζει να βλέπει επιπτώσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, σύμφωνα με μια ερευνητική ανασκόπηση του 2013.

Αυτό σε θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, ακόμη και θανάτου. Επιπλέον, ο εθισμός στην εργασία μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις σου, οδηγώντας σε:

μοναξιά
απομόνωση
κατάθλιψη

Μερικές φορές, ο εργασιομανισμός μπορεί να συνυπάρχει με μια άλλη κατάσταση ψυχικής υγείας, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) ή η διπολική διαταραχή.

Ο εθισμός στην εργασία είναι θεραπεύσιμος

Η θεραπεία είναι δυνατή, αλλά πρέπει να αναγνωρίσεις ότι έχεις πρόβλημα πρώτα.

«Λέω συχνά στους πελάτες μου “Είναι δύσκολο να διαβάσεις την ετικέτα μέσα από το μπουκάλι”», λέει ο Terry McDougall, συγγραφέας και προπονητής σταδιοδρομίας που συνεργάζεται με πελάτες για να βρει περισσότερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και επαγγελματικής ζωής. «Απλώς δεν έχουν αρκετή απόσταση από τον εαυτό τους για να δουν τι πραγματικά συμβαίνει. Είναι τόσο επικεντρωμένοι στο να πάρουν την επικύρωσή τους μέσω της εργασίας που μπορεί να αποτύχουν να δουν το κόστος για τις σχέσεις ή την υγεία τους », λέει ο McDougall.

Πώς θα αντιμετωπίσεις τον εθισμό στην εργασία

Μόλις αναγνωρίσεις ότι μπορεί να έχεις πρόβλημα, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προσπαθήσεις να αναπτύξεις μια πιο υγιή εργασιακή ηθική.

#1. Όρισε μια ώρα που θα σταματάς τη δουλειά και μείνε συνεπής σε αυτή

«Αυτό μας αναγκάζει να σταματήσουμε για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και να περιμένουμε μέχρι την επόμενη μέρα για να ξεκινήσουμε ξανά», εξηγεί ο Wind. «Μπορεί να μας βοηθά να βρούμε χρόνο για χαλάρωση και ξεκούραση». Είναι καλή ιδέα επίσης να σταματήσεις και για μεσημεριανό γεύμα. Βεβαίως, για ένα άτομο που αισθάνεται μια καταναγκαστική ανάγκη να εργαστεί, αυτό είναι συχνά το πιο δύσκολο βήμα.

#2. Προγραμμάτισε δραστηριότητες αφού τελειώσεις τη δουλειά σου

Για παράδειγμα, σχεδίασε να βγεις για περπάτημα, να διαλογιστείς, να γράψεις στο ημερολόγιο σου ή να ετοιμάσεις δείπνο μετά τη δουλειά. Η δημιουργία μιας ρουτίνας, μπορεί να βοηθήσει στη δομή των εργασιομανών και να τους κρατήσει αφοσιωμένους, ακόμα και όταν δεν εργάζονται πραγματικά.

#3. Βρες χρόνο για φίλους και συγγενείς

Εάν σε βοηθάει, προγραμμάτισε αρχικά αυτήν την ώρα στο ημερολόγιό σου, ώστε να μην το ξεχάσεις. Αν αφιερώσεις χρόνο για αυτούς θα σε βοηθήσει να επιδιορθώσεις τις σχέσεις σου και να ανακάμψεις.